Redactie - 19 februari 2014

Facebook koopt WhatsApp voor 19 miljard dollar

 

Facebook koopt berichtendienst WhatsApp voor 12 miljard dollar in aandelen en 4 miljard dollar cash. Daarnaast krijgen WhatsApp oprichters en werknemers nog eens 3 miljard dollar aan aandelen voor de komende vier jaar. Dat is een totaal bedrag van 19 miljard dollar.

WhatsApp is een cross-platform berichtendienst op abonnementsbasis voor smartphones. De app is ontworpen voor hedendaagse smartphones en maakt het mogelijk om gratis via een internetverbinding met elkaar te chatten en onder meer foto's en video-opnames met elkaar te delen. De naam WhatsApp is een samentrekking van 'What's up' (Engels voor Hoe is het? en Wat is er?) en 'Application' (Engels voor applicatie).

De app blijft gratis te installeren, aldus Jan Koum, WhatsApp’s oprichter en CEO. Facebook CEO Mark Zuckerberg verwacht dat WhatsApp binnen een termijn 1 miljard gebruikers zal hebben.

Geschiedenis WhatsApp

WhatsApp werd oorspronkelijk in 2009 uitgebracht voor de iPhone, later werd het ook beschikbaar gesteld voor andere besturingssystemen. WhatsApp is ondersteund op iPhones vanaf iOS 4.3, Android telefoons vanaf Android 2.1, Windows Phones vanaf Windows Phone 7.5 en Blackberry telefoons vanaf OS 4.6. Een groot aantal Symbian en Nokia Series 40 telefoons ondersteunt WhatsApp ook. De dienst is voor nieuwe gebruikers het eerste jaar gratis, waarna er een jaarlijkse betaling wordt gevraagd. Afhankelijk van het besturingssysteem kost WhatsApp na het eerste gratis jaar tussen de € 0,79 en € 0,99 per jaar. De app is op sommige besturingssystemen beschikbaar in meer dan dertig talen.

WhatsApp telt ruim 450 miljoen actieve gebruikers en verwerkt ruim 31 miljard berichten per dag, waaronder 400 miljoen afbeeldingen. Een gevolg van de populariteit van deze software is dat mobieletelefoonmaatschappijen zoals KPN en Vodafone aangeven minder te verdienen doordat steeds minder gebruikers over hun sms-bundel heengaan.

Door: Witold Kepinski
 

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!