Redactie - 26 februari 2014

Werkonderbreking bij Xerox vestiging Venray


De werknemers van Xerox in Venray gaan actievoeren voor koopkracht en banen. Woensdag 26 februari leggen zij om 13.00 het werk voor twee uur neer. "Tot op heden negeert Xerox zijn werknemers, maar zelfs de Raad van Bestuur (RvB) in Amerika kan haar kop niet in het zand steken voor een werkonderbreking", aldus Ger Klinkenberg vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten in een persbericht.

26 februari om 14.00 uur liep het vakbondsultimatum af voor Xerox Manufacturing (Xerox) om te komen met een goed structureel loonbod en concrete afspraken over het omzetten van tijdelijke naar vaste contracten. Klinkenberg: "Natuurlijk zien de werknemers dat het niet goed gaat in de kopieermachinebranche. Maar ze zien ook dat hun RvB over 2012 een bonus opstrijkt van 35 miljoen dollar, dat is 40 procent meer dan in 2011! Dat staat in schril contrast met het bod van 1,25 procent voor twee jaar en twee vrije dagen inleveren. De zakken van de RvB en de aandeelhouders worden rijkelijk gevuld, maar tegelijkertijd draait diezelfde RvB zonder schroom de duimschroeven nog verder aan bij het personeel. Dan is het toch logisch dat de werknemers zeggen: 'Tot hier en niet verder'?"

Naast een loonsverhoging van 3 procent wil de vakbond de positie van uitzendkrachten verbeteren. "Van de 850 werknemers werkt circa 350 op basis van een tijdelijk contract. Maar sommigen van hen werken al jarenlang bij Xerox. Met andere woorden: ze horen gewoon bij Xerox en hebben net zo goed recht op zekerheid over werk en inkomen", aldus Klinkenberg. "Zij willen volwaardige contracten, echte banen."

De cao geldt voor circa 850 werknemers. Nu Xerox het ultimatum heeft laten verstrijken, kunnen acties van de werknemers worden verwacht. Nog niet eerder heeft het personeel van Xerox het werk neergelegd. "De FNV wil dat werkgevers meer investeren in koopkracht en echte banen. Bezuinigen is geen werk! Mensen hebben genoeg zekerheid, respect en een stabiel inkomen nodig, zodat ze Gewoon Goed Werk kunnen leveren", aldus de vakbond.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!