Redactie - 27 februari 2014

Beveiligde smartphone helpt bedrijven spionnen buiten de deur te houden


Beveiligde smartphones zijn de laatste tijd een populair onderwerp. Boeing, actief als zowel vliegtuigbouwer als defensiebedrijf, werkt een een nieuwe beveiligde smartphone. Probeert iemand de smartphone open te schroeven om data in handen te krijgen? Dan wordt de smartphone in zijn geheel onbruikbaar gemaakt.

De nieuwe smartphone van Boeing heet 'Boeing Black'. De smartphone beveiligt al het communicatieverkeer van en naar het apparaat, waardoor gebruikers in alle veiligheid kunnen communiceren met anderen. Het apparaat gaat echter verder. De data grijpt actief in als de smartphone in verkeerde handen valt.

Lijm en kit
De Boeing Black is ontworpen om geïnteresseerden buiten de deur te houden. Zo zijn allerlei maatregelen genomen om het moeilijker te maken het apparaat open te schroeven. Zo is het apparaat volledig vastgelijmd, wat het een uitdaging maakt de behuizing uit elkaar te krijgen. Ook zijn alle schroefjes waarmee de verschillende onderdelen vast worden gehouden afgekit, waardoor deze niet zo maar los kunnen worden geschroefd.

Probeert iemand desondanks de Boeing Black open te krijgen? Dan komt de aanvaller bedrogen uit. Zodra het apparaat een dergelijke 'inbraak' detecteert worden forse maatregelen genomen om aanwezige data uit handen van de aanvaller te houden. Zo wordt alle data en software op het apparaat gewist. De Boeing Black wordt daarnaast volledig onbruikbaar gemaakt.

Blackphone van Silent Circle
Boeing is niet de eerste partij die met een beveiligde smartphone op de markt komt. Zo gaat KPN de Blackphone leveren. Dit is een beveiligde smartphone die is ontwikkeld door het bedrijf Silent Circle om een antwoord te bieden op de spionagepraktijken van inlichtingendiensten als de Amerikaanse NSA. De Blackphone van Silent Circle versleutelt net als de Boeing Black al het communicatieverkeer van en naar de smartphone. Dit moet het voor kwaadwillenden onmogelijk maken de communicatie af te luisteren.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!