Redactie - 27 februari 2014

Bitcoins als betaling accepteren is niet zonder risico


De digitale valuta bitcoin is erg populair. Steeds meer bedrijven bieden klanten daarom de mogelijkheid in bitcoins te betalen. Andere bedrijven overwegen deze stap op korte termijn te gaan zetten. Dit is niet geheel zonder risico, aangezien de markt voor bitcoins nog sterk in ontwikkeling is. Met enige regelmaat worden we dan ook geconfronteerd met nieuws over incidenten waardoor de betrouwbaarheid van bitcoins in twijfel kunnen worden getrokken. Zo worden met grote regelmaat enorme hoeveelheden bitcoins gestolen. Een overzicht!

Problemen bij Mt. Gox
Deze maand is het raak bij Mt. Gox, dat bekend staat als één van de grootste bitcoinmarkten ter wereld. Gebruikers kunnen bij Mt. Gox bijvoorbeeld euro's omzetten in bitcoins. De website is offline gehaald nadat beveiligingsproblemen werden aangetroffen. Mt. Gox geeft zelf nauwelijks details over de situatie vrij. Een klokkenluider heeft echter een document in handen waaruit zou blijken dat maar liefst ruim 700.000 bitcoins zijn gestolen. Deze bitcoins hebben met de huidige wisselkoers een waarde van circa 365 miljoen dollar.

De bitcoins zouden zijn gestolen door transacties met bitcoins te manipuleren. Hierdoor leek het alsof bepaalde transacties niet zijn uitgevoerd, terwijl dit in werkelijkheid wel het geval was. Mt. Gox heeft waarschijnlijk dan ook klanten meerdere keren hetzelfde bedrag uitgekeerd. De fraude zou al jarenlang aan de gang zijn, maar al die tijd onopgemerkt zijn gebleven. De schade is hierdoor opgelopen tot maar liefst 365 miljoen dollar.

Diefstal bij online zwarte markt
Sheep Marketplace was een online zwarte markt die als alternatief voor het door de FBI offline gehaalde Silk Road werd opgezet. De Sheep Marketplace was alleen beschikbaar via het anonimiseringsnetwerk Tor en accepteerde betalingen in bitcoins. De eigenaar claimde in december 2013 te zijn bestolen door één van de zijn verkopers. De verkoper zou er vandoor zijn gegaan met maar liefst 5.400 bitcoins, die met de huidige wisselkoers 2,2 miljoen euro waard zijn. De diefstal zou mogelijk zijn geweest door een bug in de Sheep Marketplace te misbruiken.

Geruchten stellen echter dat niet de verkoper, maar juist de eigenaar met de bitcoins er vandoor is gegaan. De website sheepmarketplace.com, opgezet door boze klanten van Sheep Marketplace, stelt dat er in plaats van 5.400 bitcoins maar liefst 40.000 bitcoins zijn gestolen. Dit zou blijken uit een transactie die de klanten hebben weten te achterhalen. Deze 40.000 bitcoins zijn vandaag de dag 1,68 miljoen euro waard.

Bitcoinhandelaar gaat er vandoor met 3,1 miljoen euro
Een ander voorbeeld is GBL, een Chinese bitcoinhandel die in november 2013 plotseling uit de lucht werd gehaald. Duizenden mensen hadden geld gestoken in bitcoins bij GBL, ondanks dat het bedrijf nooit een officiële status als financiële instelling had gekregen van de Chinese overheid. De bitcoinhandel had dan ook al langer een dubieuze reputatie. In totaal is 3,1 miljoen euro aan bitcoins verdwenen door het offline gaan van GBL.

Hackers stelen 1,7 miljoen euro aan bitcoins
Hackers wisten eveneens in november 2013 hun slag te slaan bij een de website Inputs.io, waar gebruikers hun bitcoins kunnen opslaan in een online portemonnee. Aanvallers wisten de website binnen te dringen en 4.100 bitcoins te stelen. Deze bitcoins zijn met de huidige wisselkoers 1,7 miljoen euro waard. De kans dat gebruikers hun geld ooit terugkrijgen is klein. Het is namelijk nagenoeg onmogelijk de gestolen bitcoins terug te vinden, aangezien de digitale valuta nagenoeg anoniem is.

Overweegt u dus betalingen te accepteren in bitcoins? Realiseer u dan dat bitcoins nog in hun kinderschoenen staan en nog niet goed zijn gereguleerd. Niet alleen fluctueert de wisselkoers van bitcoins hierdoor enorm, ook doen zich regelmatig incidenten voor waardoor klanten grote hoeveelheden bitcoins kwijtraken. De risico's van bitcoins nauwkeurig bekijken is van groot belang voor ieder bedrijf dat met de digitale valuta in de weer wil gaan.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!