Redactie - 01 maart 2014

Staking bij Xerox Venray

 

Vrijdag 28 februari staakten de werknemers bij Xerox Manufacturing Venray (Xerox) vanaf 07.30 tot 20.30 uur. Het was de tweede werkonderbreking bij de producent van onder andere multifunctionele printers. Woensdag 26 februari legden zo’n 140 medewerkers het werk voor twee uur neer.

Hans Aben, print evaluator technician bij Xerox en FNV-kaderlid, meldt op de website van FNV Bondgenoten: “De gehele productie van Xerox lag plat gedurende twee uur. De Xerox-medewerkers hopen dat het de directie nu duidelijk is dat het menens is. Hoe meer zij van ons willen pikken zoals vrije tijd inleveren en demotie, hoe minder de werknemers nog slikken.”

Loonsverhoging

Het steekt de werknemers vooral dat de Amerikaanse Raad van Bestuur (RvB) vorig jaar nog een bonus van 35 miljoen dollar opstreek. Ger Klinkenberg vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten: “Het gaat niet goed in de branche, dat zien de werknemers ook. Maar zo’n hoge bonus staat in schril contrast met het bod van 1,25 procent voor twee jaar en twee vrije dagen inleveren. De 3 procent loonsverhoging is om de koopkracht van de werknemers enigszins te herstellen. Dat is nodig, ook voor het herstel van de economie.”

Tijdelijke contracten

Naast een loonsverhoging van 3 procent wil de vakbond de positie van uitzendkrachten verbeteren. “Van de 850 werknemers werkt circa 350 op basis van een tijdelijk contract of via een uitzendbureau. Maar sommigen van hen werken al jarenlang bij Xerox. Met andere woorden: ze horen gewoon bij Xerox en hebben net zo goed recht op zekerheid over werk en inkomen”, aldus Klinkenberg. “Zij willen volwaardige contracten, echte banen.”

De cao geldt voor circa 850 werknemers. Dinsdagmiddag om 14.00 uur verliep het ultimatum dat de vakbond aan Xerox stelde. Hierop volgde op woensdagmiddag een werkonderbreking van twee uur.

Door: Witold Kepinski
 
 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!