Redactie - 03 maart 2014

Interne memo van overheid beschuldigt IT-journalist De Winter ten onrechte van cybercrime


Bedrijven kunnen gebaat zijn bij ethische hackers, aangezien zij voorkomen dat kwetsbaarheden in IT-systemen tot vervelende situaties leiden. De overheid en politiekorpsen lijken zich hier echter niet van bewust. De Rijksoverheid en politiekorpsen stellen in een interne memo namelijk dat onderzoeksjournalist Brenno de Winter wordt verdacht van het inbreken op overheidssystemen en het binnen proberen te dringen van overheidsgebouwen.

Ethische hackers zijn hackers die kwetsbaarheden in IT-systemen opsporen om deze systemen veiliger te maken. Deze groep hackers meldt de problemen bij het bedrijf achter het kwetsbare IT-systeem en biedt hen hierdoor de gelegenheid de beveiliging te verbeteren. Ethische hackers zijn hiermee dus erg waardevol voor bedrijven, aangezien zij door hun melding voorkomen dat kwaadwillenden de kwetsbaarheden ongemerkt kunnen misbruiken.

Brenno de Winter
De Winter is een IT-journalist die voor allerlei Nederlandse media actief is. De journalist schrijft onder andere over beveiligingsproblemen bij het bedrijfsleven, de Nederlandse overheid en andere instanties. Deze beveiligingsproblemen worden vaak door de journalist zelf ontdekt, waardoor ook De Winter kan worden gezien als een ethische hacker.

GeenStijl meldt dat de beschuldigingen aan het adres van De Winter aan het licht zijn gekomen nadat de journalist tijdens een legitieme lunchmeeting op het ministerie van Financiën onder bewaking werd geplaatst. De Winter vroeg later om opheldering over de situatie, waarna de interne memo opdook.

Interne memo
De interne memo stelt dat De Winter wordt verdacht van het inbreken op IT-systemen van de overheid en het onder valse voorwendselen binnendringen van overheidsgebouwen. De memo zou zowel de adresgegevens als geboortedatum van De Winter noemen. De Winter beschrijft de hele gang van zaken in een blogpost op TPO.nl.

De directeur Facility Management van de Nederlandse politie heeft inmiddels een nieuwe interne brief rondgestuurd waarin de directeur aangeeft dat niet alle eerdere beschuldiging aan het adres van De Winter correct zijn. Zo zou ten onrechte de indruk zijn gewekt dat De Winter van plan zou zijn ICT-systemen van de politie binnen te dringen. Ook stelt de directeur Facility Management dat de memo niet-relevante informatie bevat zoals het huisadres en de geboortedatum van de journalist.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!