Redactie - 04 maart 2014

Maatregelen die Android-smartphone en -tablets een stuk veiliger maken


Wie zijn smartphone op de werkvloer gebruikt moet zeker stellen dat dit apparaat goed is beveiligd. Maar welke maatregelen zijn eigenlijk nodig om een Android-apparaat veilig te maken? Nubo zet een aantal stappen op een rijtje.

Root het apparaat niet
Door apparaten te rooten is het mogelijk apps beheerdersrechten te verkrijgen op een Android-smartphone of -tablet. Dit biedt de gebruiker veel mogelijkheden, maar zorgt ook voor onveilige situaties. Apps die worden geïnstalleerd kunnen voortaan namelijk ook deze beheerdersrechten naar zich toe trekken, met allerlei risico's tot gevolg. Zo kan het apparaat via deze weg worden besmet met malware en virussen. Laat medewerkers hun Android-smartphone of -tablet dus niet rooten.

Stel een toegangscode in
Een toegangscode is een goede manier om onbekenden die een smartphone vinden of stelen buiten de deur te houden. Door een toegangscode in te stellen is de smartphone alleen toegankelijk nadat deze code is ingevoerd. Wie de code niet weet kan dus ook niet bij de data. Zorg daarom dat medewerkers een toegangscode instellen om data op een Android-smartphone veilig te houden. Hierbij kan worden gekozen voor een figuurtjes dat met de vinger op het scherm moet worden getekend, een pincode of een wachtwoord. Medewerkers zouden in de laatste gevallen moeten kiezen voor een ingewikkelde pincode of een sterk wachtwoord. Ook zou een uniek wachtwoord moeten worden gekozen, dat dus niet ook op een andere locatie wordt gebruikt.

Download alleen apps uit de Google Play Store
Wie alleen apps installeert uit de Google Play Store kan er vanuit gaan dat de apps op zijn of haar Android-smartphone veilig zijn. Google controleert namelijk iedere apps voordat deze wordt toegelaten in zijn officiële appwinkel. Het is echter ook mogelijk apps van andere bronnen te installeren, die niet deze veiligheid bieden. Stel daarom zeker dat medewerkers alleen apps installeren uit de officiële Google Play Store en geen onnodige risico's nemen.

Zet de 'Remote Control'-features aan
Google biedt in het Android-besturingssysteem standaard een aantal beveiligingsfeatures die helpen te voorkomen dat data in verkeerde handen valt. Wordt een smartphone of tablet bijvoorbeeld gestolen? Dan kan de data op het apparaat op afstand worden gewist. Dit is echter alleen mogelijk als de 'Remote Control'-features zijn ingeschakeld. Zorg daarom dat uw medewerkers deze features inschakelen zodat het apparaat in geval van nood op afstand kan worden gewist.

Kies een unieke wachtwoorden en sla deze veilig op
Het is altijd verstandig unieke wachtwoorden te gebruiken. Dit geldt niet alleen voor de Android-smartphone of -tablet zelf, maar ook voor apps en diensten die op het apparaat worden gebruikt. Deze unieke wachtwoorden zorgen er echter voor dat het een uitdaging is alle verschillende wachtwoorden te onthouden. Veel mensen willen daarom wachtwoorden ergens opslaan.

Medewerkers die wachtwoorden ergens op willen slaan zouden dit op een veilige locatie moeten doen. Allerlei handige apps en tools zijn beschikbaar om wachtwoorden op veilige wijze te kunnen opslaan en beheren. Sla wachtwoorden in ieder geval nooit onbeveiligd op en vermijd locaties die hier niet voor bedoeld zijn zoals Dropbox.

Kijk kritisch naar de rechten die u verleent aan apps
Zodra een app op het Android-platform wordt geïnstalleerd vraagt de app de gebruiker toestemming om allerlei rechten te krijgen. Medewerkers zouden kritisch moeten kijken naar de rechten die apps vragen. Zeker niet alle apps willen namelijk uitsluitend rechten naar zich toetrekken die zij daadwerkelijk nodig hebben. Een game hoeft bijvoorbeeld geen toegang te hebben tot de contactgegevens die op het apparaat aanwezig zijn. Indien medewerkers hun twijfels hebben over de rechten die een app vraagt doen zij er verstandig meer informatie over de app op te zoeken op internet en de reacties in de Google Play Store door te nemen.

Gebruik uw gezond verstand
Medewerkers zouden daarnaast hun gezond verstand moeten gebruiken. Werknemers moeten zich bijvoorbeeld realiseren dat publieke WiFi-netwerken niet veilig zijn en dus geen gevoelige bestanden versturen via een dergelijke netwerkverbinding. Ook zouden medewerkers zich bewust moeten zijn van het risico dat hun smartphone of tablet wordt gestolen en dus voorzichtig om moeten springen met het apparaat.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!