Redactie - 05 maart 2014

Ministerie van Defensie kiest Fox-IT voor realisatie Electronic Key Management System (EKMS)

 

Na een uitgebreid selectieproces kiest het ministerie van Defensie voor Fox-IT voor de realisatie van een Electronic Key Management System (EKMS).

Doel van dit project is het effectiever en efficiënter maken van de communicatiebeveiliging van Defensie, door het beheer van versleutelingsapparatuur en bijbehorende digitale sleutels te automatiseren. Het EKMS gaat een centrale rol in de administratie en de logistiek van digitale sleutels spelen. Dankzij het EKMS kunnen niet alleen de computers maar ook de voertuigen en manschappen van Defensie veiliger communiceren. Door te voldoen aan NAVO standaarden sluit het EKMS goed aan op internationale systemen.

De ambitie die spreekt uit de aanbesteding van het Ministerie van Defensie om een vernieuwd sleutelbeheersysteem te laten ontwikkelen dateert van 2009. “Recente onthullingen naar aanleiding van de door Edward Snowden gelekte documenten bevestigen het belang van vertrouwen in cryptografie”, zegt Jeremy Butcher, Unit Manager Crypto van Fox-IT. “Buitenlandse mogendheden blijken het inbouwen van achterdeuren niet te schuwen, zelfs niet als het gaat om producten die aan bondgenoten worden geleverd. Om het vertrouwen in cryptografie te waarborgen zijn hoogwaardige nationale producten dan ook van groot belang. Ik ben trots dat we deze opdracht mogen uitvoeren en zo bijdragen aan een veiligere samenleving”.

Het EKMS wordt de nieuwe standaard voor het beheer van digitale sleutels. De aanmaak, registratie en uitgifte wordt hiermee gecentraliseerd. Het sleutelmateriaal wordt gebruikt in bijvoorbeeld VPN-systemen, militaire radio’s of communicatieapparatuur in voertuigen. Goed beheer van de cryptografische sleutels is essentieel voor het beschikken over een veilige verbinding.

Om de sleutels van het EKMS naar het eindsysteem te distribueren worden meer dan 400 Electronic Fill Devices (EFD) geleverd. Het EKMS zal voldoen aan NAVO standaarden en is daardoor tevens geschikt voor inzet tijdens internationale missies. Het hart van EKMS wordt gevormd door de RedFox crypto module, die Fox-IT samen met het Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging (NBV) heeft ontwikkeld.

Door: Witold Kepinski

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!