Redactie - 06 maart 2014

Nieuwe beveiligde smartphone verstuurt data over ingebouwd Virtual Private Network


Een Amerikaanse leverancier van mobiele diensten heeft een smartphone gelanceerd waarmee gebruikers zeker kunnen stellen dat zij niet worden afgeluisterd. De Privacy Phone van FreedomPop is voorzien van een ingebouwd Virtual Private Network (VPN), waardoor de anonimiteit van de gebruiker wordt gegarandeerd. Daarnaast versleutelt de Privacy Phone zowel telefoongesprekken als sms-berichten.

De FreedomPop Privacy Phone is voorzien van een ingebouwde VPN. Hierbij wordt een verbinding opgezet met een speciale anonieme server van een VPN-leverancier, waardoor een privaat netwerk ontstaat. Het dataverkeer op de smartphone wordt vervolgens via een tunnel over dit netwerk geleid, waardoor de identiteit van de gebruiker wordt afgeschermd. Bezoekt de gebruiker bijvoorbeeld een website? Dan wordt deze aanvraag eerst naar de server van de VPN gestuurd, die het verzoek vervolgens doorstuurt naar de website. De website ziet dus alleen het IP-adres van de VPN-server, terwijl het IP-adres van de gebruiker onzichtbaar blijft.

De nieuwe beveiligde smartphone beveiligt daarnaast zowel telefoongesprekken als sms-berichten door deze met een 128-bit encryptie te versleutelen. Dit voorkomt dat kwaadwillenden die de data onderscheppen mee kunnen luisteren of lezen. De smartphone maakt gebruik van het Voice over IP-netwerk van FreedomPop. De Privacy Phone is op dit moment helaas alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar. Het is niet duidelijk of de smartphone op termijn ook naar Europa komt. Het apparaat kost 189 dollar.

Boeing Black
De Privacy Phone is niet de eerste beveiligde smartphone die dit jaar is geïntroduceerd. Boeing kwam bijvoorbeeld onlangs met de Boeing Black. Deze smartphone neemt serieuze maatregelen als iemand probeert de data die op het apparaat staat te stelen. De Boeing Black wordt in zijn geheel onbruikbaar gemaakt als iemand de behuizing van het apparaat probeert te openen.

De smartphone is overigens sowieso al niet eenvoudig open te krijgen. De behuizing van het apparaat is volledig vastgelijmd, wat het een uitdaging maakt de smartphone open te maken. De schroeven die de behuizing in elkaar houden zijn daarnaast afgekit en kunnen dus niet zo maar worden losgeschroefd. Meer informatie over de Boeing Black is hier te vinden.

Blackphone
Phil Zimmermann, de ontwikkelaar van de Pretty Good Privacy (PGP)-encryptie, kwam begin dit jaar al met de Blackphone. Dit is een smartphone die automatisch telefoongesprekken beveiligt en daarnaast beveiligde bestandsoverdracht mogelijk maakt. De smartphone is ontwikkeld door het Spaanse Geekphone en Amerikaanse Silent Circle, een bedrijf dat is opgericht door Zimmermann.

Het apparaat draait op een speciale versie van Android die 'PrivatOS' heet. Het apparaat kan net als de Private Phone van FreedomPop overweg met VPN's, al beschikt de Blackphone niet over een ingebouwde VPN zoals de Private Phone doet. Gebruikers zullen dus zelf een abonnement moeten afsluiten bij een VPN-leverancier en de VPN op hun Blackphone moeten instellen. Meer informatie over de Blackphone is hier beschikbaar.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!