Autisten welkom bij SAP en Centric
02-04-2014
Deel dit artikel:

Autisten welkom bij SAP en Centric

 

SAP werft actief mensen voor werkzaamheden op het gebied van programmering, testen en kwaliteitszorg. Het initiatief ging afgelopen jaar van start met een aantal pilotprojecten, waarbij SAP het werken met autisten testte in Duitsland, Ierland en India. Het concern kondigt nu aan het project ook bij vier kantoren in de Verenigde Staten uit te rollen. Later dit jaar worden hier nog twee locaties in Canada aan toegevoegd.

Voor het initiatief ‘Autisme aan het Werk’ werkt SAP nauw samen met de Universiteit van Cambridge. SAP en de universiteit hebben hiervoor een overeenkomst voor vijf jaar getekend. De universiteit biedt hulp bij het zoeken naar getalenteerde studenten met een autistische stoornis. SAP heeft voor deze studenten een speciaal stageprogramma ontwikkeld. De stageperiode vergroot de kans dat de geselecteerde kandidaten direct na hun studie bij het concern aan het werk kunnen. Daarnaast werkt SAP samen met diverse overheidsinstellingen en non profit-organisaties in de VS. Wereldwijd is maar liefst 85 procent van de mensen met autisme werkloos. De doelstelling van SAP is om in 2020 minstens één procent van het wereldwijde personeelsbestand ingevuld te hebben door mensen met een autistische stoornis.

“SAP ziet autisme niet slechts als een belemmering, maar juist als een voordeel voor verschillende functies. Autisten beschikken over unieke talenten, die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor onze organisatie”, zegt Caspar Joustra (foto), algemeen directeur van SAP Nederland. “Ze gaan goed om met repetitieve werkzaamheden, besteden veel aandacht aan details en werken zeer nauwkeurig. Dergelijke eigenschappen maken collega’s met een autistische stoornis uitermate geschikt voor bijvoorbeeld software testwerk.” De algemeen directeur acht de kans klein dat de Nederlandse vestiging van SAP autisten in dienst neemt. “Reden hiervoor is dat er bij SAP in ’s-Hertogenbosch geen software wordt ontwikkeld en getest, maar stagiaires zijn altijd welkom. Onze business partners en wederverkopers hebben echter wel meer behoefte aan technisch personeel, vandaar dat we de kwaliteiten van autisten ook bij hen onder de aandacht brengen.”

Centric

Ook Centric en ITvitae slaan de handen ineen om mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) een veelbelovende carrière te bieden in de IT. Centric, specialist op het gebied van testen, biedt de deelnemers een volwaardige opleiding tot testprofessional. ITvitae - die talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt tot softwaretester, IT-beheerder en specialist cyber security - selecteert de kandidaten en begeleidt hen op weg naar een goede baan. Onlangs zijn elf IT-professionals in spe begonnen met hun opleidingstraject.

De cursisten worden in een trainingsprogramma van zes maanden door Centric opgeleid tot softwaretester. De opleiding bestaat uit gecertificeerde (maatwerk)trainingen en theorie- en praktijktoetsen. Daarnaast is er aandacht voor de sociale en communicatieve vaardigheden van de deelnemers.

De beste kansen

Mensen met ASS zijn in veel gevallen analytisch sterk, goed met structuur, zeer gefocust, betrouwbaar én intellectueel. Deze eigenschappen dragen ertoe bij dat ze vaak zeer geschikt zijn als tester. In de praktijk blijkt het voor deze groep echter lastig om passend werk te vinden. Accountmanager Test & Security Professionals Anne de Korte is vanuit Centric nauw bij het project betrokken. “Bij Centric streven we ernaar het beste uit mensen te halen. We investeren zowel in onze medewerkers als in nieuw talent. Wij zijn daarom erg blij dat we samen met ITvitae kunnen bijdragen aan het benutten van de talenten van mensen met autisme. Behalve het bieden van een opleiding stellen we ook stageplekken beschikbaar en bereiden we de deelnemers goed voor op de TMap- en ISTQB-examens die zij moeten afleggen. We begeleiden de kandidaten persoonlijk en stellen alles in het werk om een zo stabiel mogelijke en vertrouwde omgeving te creëren.”

Vast dienstverband

ITvitae biedt de cursisten bij het succesvol doorlopen van de opleiding een vast dienstverband. De deelnemers worden onder begeleiding gedetacheerd of werken binnen een factorymodel op afstand aan opdrachten voor de overheid en het bedrijfsleven. “We zijn ontzettend blij met de steun van Centric”, zegt medeoprichter van ITvitae, Peter van Hofweegen. “We werken goed samen vanuit de ambitie en passie om mensen met ASS van de bank af te halen en een zinvolle toekomst te geven. De groep die we nu opleiden is enorm goed en gemotiveerd en kan zeker een grote bijdrage leveren aan ondernemingen en instellingen. Want aan slimme IT-professionals is ongelofelijk veel behoefte.”

Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht