Xerox en FNV Bondgenoten sluiten akkoord
21-04-2014
Deel dit artikel:

Xerox en FNV Bondgenoten sluiten akkoord

 

Na vijf weken waarin tien keer voor kortere of langere periode werd gestaakt, hebben de werknemers van Xerox Manufacturing Venray (Xerox) een cao zo meldt FNV Bondgenoten:  “De aanhouder wint. Het voelt goed dat we dankzij onze strijd nu een cao hebben waardoor we in koopkracht vooruit gaan en collega’s overgaan van tijdelijke naar vaste contracten. ”, aldus Ger van Maurik, customer affairs bij Xerox en tevens FNV-kaderlid.

FNV Bondgenoten meldt verder:

De komende twee jaar krijgen de werknemers een structurele loonsverhoging van twee keer 1,25 procent. Daarnaast wordt er twee keer 1 procent gereserveerd voor de individuele beoordelingsbeloning. In de loop van de eerste helft van 2014 worden van een twintigtal uitzendkrachten de tijdelijke contracten omgezet naar een vast dienstverband. Ger Klinkenberg, bestuurder FNV Bondgenoten: “Het succes kan echt op het conto van de werknemers die vastberaden doorstaakten. Ze vroegen slechts koopkrachtverbetering en volwaardige contracten voor de uitzendkrachten die al jaren hun collega’s zijn. En dat hebben ze nu gekregen.”

Verslechteringen als gedwongen demotie en het afbouwen van salaris bij een lagere functie zijn dankzij de stakingen van tafel. En in plaats van het gedwongen inleveren van ADV-dagen, kunnen werknemers dit nu doen op vrijwillige basis. In ruil krijgen ze hiervoor een extra, structurele loonsverhoging van 0,75 procent.

De cao geldt voor circa 850 werknemers. Bij Xerox worden verbruiksartikelen (drums en toner) voor kopieerapparaten geproduceerd. Venray is tevens het logistieke hart van reserveonderdelen van Xerox in Europa. Het onderhandelingsresultaat wordt met een positief advies voorgelegd aan de leden van FNV Bondgenoten.

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht