Redactie - 25 april 2014

Mislukte ICT-projecten kost de overheid jaarlijks 4 tot 5 miljard euro


Het merendeel van de ICT-projecten van de Nederlandse overheid mislukt. De financiële schade die hierdoor jaarlijks ontstaat bedraagt 4 tot 5 miljard euro. Hoe groter het ICT-project, hoe groter de kans dat het project mislukt.

Dit zei Hans Mulder, hoogleraar beleidsinformativa aan de Universiteit van Antwerpen en ondernemer, vandaag in de Tweede Kamer. Mulder geeft leiding aan de ICT-commissie van de Tweede Kamer die onderzoek doet naar ICT-projecten van de overheid. Slechts 30% van alle ICT-projecten van de overheid loopt uit op een succes. Als we kijken naar de dure projecten, vanaf een budget van 7,5 miljoen euro, slaagt zelfs maar 7%.

Kwart is een totale mislukking
Een kwart van alle ICT-projecten loopt uit op een totale mislukking en heeft tot gevolg dat het nieuwe ICT-systeem nooit in gebruik wordt genomen. 46% van de projecten verlopen niet volgens plan, maar leiden wel tot een systeem dat gebruikt kan worden. Dit zijn projecten waarbij het budget wordt overschreden, de deadline niet wordt gehaald of waarbij het eindresultaat aanzienlijk afwijkt van het originele plan. Bij grote projecten mislukt 36% dusdanig dat het ICT-systeem niet in gebruik wordt genomen en verloopt 57% niet volgens plan.

De grote hoeveelheid mislukte ICT-projecten bij de overheid leidt ieder jaar opnieuw tot hoge kosten. Jaarlijks zou Nederland 4 tot 5 miljard euro kwijt zijn aan de falende projecten. Dit bedrag is overigens wel lager dan een aantal jaar geleden. Mulder stelt dat de Rekenkamer tien jaar geleden nog uit ging van een schadepost van 6 miljard euro per jaar.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!