Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
26-04-2014
Deel dit artikel:

10 jaar VMware Benelux: een terug- en vooruitblik


VMware vierde in 2013 wereldwijd zijn vijftienjarig bestaan. Die festiviteiten zijn nog maar net afgerond, of er staat voor VMware in de Benelux alweer een nieuw feestje voor de deur. Op 1 april 2014 was het namelijk tien jaar geleden dat VMware in de regio Benelux zijn eerste vestiging opende. Naar aanleiding van dat heuglijke feit een gesprek met regionaal directeur Marc Groetelaars.

Soms gaat de tijd snel: het is alweer ruim een jaar geleden dat Marc Groetelaars door VMware werd benoemd tot Regional Director voor de Benelux. In deze rol is Groetelaars verantwoordelijk voor VMware’s succes in onze regio, met focus op strategische planning, business-development en alle sales-, services-, channel- en marketingactiviteiten.Groetelaars is vanaf het begin – het regionale kantoor opende zijn deuren op 1 april 2004 – werkzaam bij VMware in de Benelux en sinds februari vorig jaar dus als regionaal directeur.‘Zijn successen tijdens de opbouw van het VMware-merk en de VMware-business hebben bijgedragen aan de continue groei van VMware in de Benelux-regio’, lezen we in het persbericht naar aanleiding van die benoeming. Groetelaars zelf is er echter de man niet naar lang stil te staan bij zijn eigen succes. Een korte terugblik op de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van het succes van VMware is meer aan hem besteed. “Ik heb het allemaal voorbij zien komen,” steekt hij energiek van wal. “Er is een hoop gebeurd, VMware heeft een enorme transformatie doorgemaakt de laatste tien jaar.”

Het begon allemaal met de virtualisatie van de desktop. Het hypervisor-desktopproduct VMware Workstation werd gelanceerd in 1999. Vanuit die basis is Vmware vervolgens de serverkant op gegaan met ESX:VMware ESX Server 1.0, de eerste release, stamt uit 2001.“Eerst had je nog GSX, waarbij de virtualisatielaag nog bovenop het besturingssysteem werd geplaatst”, tekent Groetelaars aan.“Daar werd echter snel vanaf gestapt, want je wilt natuurlijk het liefst besturingssysteemonafhankelijk zijn. Bij de ESX-module werd de virtualisatiesoftware direct op het naakte hardwareplatform geïnstalleerd. Zo kunnen de onderliggende hardware-resources rechtstreeksworden aangesproken, dus zonder dat je daarvoor nog hetbesturingssyteemnodig hebt. En dat is eigenlijk nog steeds het fundament van de technologie die we vandaag de dag gebruiken.”

Software-Defined Data Center

De laatste vijf, zes jaar is VMware steeds verder richting het datacenter opgeschoven. Kijken we met Marc Groetelaars vooruit, dan zien we in de toekomst drie werelden samenkomen: de wereld van het datacenter, de wereld van de hybride cloud en de wereld van de gebruiker. “Waar we ons ten eerste op richten is de virtualisatie van het volledige datacenter. Dus niet meer alleen de virtualisatie van de verwerkingskracht – de cpu en het intern geheugen – maar ook die van de opslag, het netwerk, en wat dies meer zij. Alle componenten binnen het datacenter kunnen we virtualiseren, zodat we het datacenter geheel softwarematig kunnen aansturen, beheren en automatiseren, en er binnen het datacenter dus een goed geoliede machine ontstaat. Wij noemen dat het 'software-defined data center', oftewel SDDC.”

Wat dit betreft maakte VMware bijvoorbeeld op opslaggebied onlangs bekend (12 maart) dat zijn klanten per direct kunnen beschikken over VMware Virtual SAN, dat is ingebouwd in de VMware vSphere-kernel. Het biedt een nieuwe laag van hypervisor-converged storage, waarbij de software interne disks en flash-apparaten van x86-servers bundelt en poolt, om zo krachtige en snel gedeelde opslag voor virtuele machines te creëren. Groetelaars daarover: “VMware Virtual SAN is aan de achterkant gecertificeerd met een heel breed ecosysteem aan hard- en softwareleveranciers. Je kunt er al je opslaggebronnen mee samenvoegen, waardoor het beheer vergemakkelijkt wordt, je veel efficiënter met de storagecapaciteit kunt omgaan, maar er ook veel sneller toegang toe hebt.”

Verder gelooft VMware heilig in de hybride cloud. Daarin hebben klanten hun eigen datacenter, hun private cloud, maar maken ze ook gebruik van resources die worden aangeboden in de publieke cloud. Op dat vlak heeft VMware net de aankondiging gedaan dat het nu in Slough in het Verenigd Koninkrijk een eigen datacenter operationeel heeft, waarmee Europese klanten gebruik kunnen maken van de zogeheten VMwarevCloudHybrid Service. Deze is gebouwd op VMwarevSphere en helpt klanten om bestaande applicaties, netwerken en tools in te zetten in zowel on- als off-premise omgevingen. De beschikbaarheid in het Verenigd Koninkrijk is VMware’s eerste stap om dezeIaaS-oplossing internationaal uit te rollen. “Dit is echt een ‘pay-as-you-go’-model voor klanten die tijdelijk extra infrastructuurcapaciteit nodig hebben,” licht Groetelaars toe.

Mobiele cloud

De derde wereld waar VMware zich op richt, is die van de zakelijke gebruiker. “We willen het voor die gebruiker zo gemakkelijk mogelijk maken zelf precies de IT-devices en -oplossingen te kunnen kiezen, waarmee hij of zij het prettigst en efficiëntst werkt.”De geschetste drie werelden komen volgens Groetelaars in rap tempo samen in wat hij aanduidt als de ‘mobiele cloud’.“We zien eigenlijk drie soorten gebruikers ontstaan. Het eerste type zit nog van maandag tot vrijdag de hele dag gekluisterd aan zijn werkplek. Verder ga je een virtuele gebruiker krijgen, die niet vast zit aan een bepaald apparaat, maar wel binnen de grenzen van het gebouw opereert. En je krijgt de echte mobiele gebruiker, die overal zijn werk moet kunnen doen en van diverse apparaten gebruikmaakt. Die wil 24x7 kunnen werken en via een goed beveiligde mobiele cloud overal toegang hebben tot zijn data en de applicaties waar hij gebruik van wil maken.”

Tot slot keren we nog even terug naar het tienjarig jubileum dat voor de deur staat. Wat mogen we eigenlijk allemaal verwachten rond het tienjarig bestaan van VMware in de Benelux? “Blogs die gerelateerd zijn aan onze klanten en aan onze partners die vanaf het eerste uur hebben meegedaan”, somt Groetelaars op. “We gaan onze partners en onze klanten op een bepaalde manier bedanken. En verder kijken we terug op wat er de afgelopen tien jaar allemaal is gebeurd, werpen we een blik in de toekomst – waar staan we nu, wat komt er allemaal nog op ons af, en hoe denkt VMware daarmee om te gaan –en dan gaan we het natuurlijk ook nog echt vieren met een feest.”

Door: Dick Schievels

Bekijk hier een eerder video-interview met Marc Groetelaars

 

Terug naar video overzicht