Redactie - 29 april 2014

'25 april 2014 is slechtste dag ooit voor de internet vrijheid en het recht op privacy'

Vrijdag 25 april 2014 is een dag die de annalen in mag gaan als slechtste dag ooit voor de internet vrijheid en het recht op Privacy. Op deze dag heeft het hoger gerecht in Amerika een uitspraak gedaan in een zaak tegen Microsoft. Dit vindt Erik Westhovens, oprichter van DinamiQs Software Solutions B.V.

Omdat de Amerikaanse overheid, met wetgeving als Prism en Fisaa, toegang kon opeisen tot alle data die Amerikaanse cloud providers als Microsoft, Google, Amazon maar ook Dropbox opslaan van haar gebruikers wereldwijd zijn steeds meer partijen uitgeweken naar datacenters in Dublin.

In een zaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft, waarin zij toegang tot data eiste van een in Europa wonende persoon, verdedigde Microsoft zich door te stellen dat de metadata die zich in Noord-Amerika bevond wel afgegeven kon worden maar de daadwerkelijke data niet omdat deze zich fysiek op een server in Dublin bevond.

Het hoger gerecht heeft zich nu uitgesproken dat ondanks dat de data zich fysiek in Ierland bevind deze toch afgegeven moet worden. "De uitspraak gaat echter veel verder dan alleen deze zaak omdat in de uitspraak vastgelegd is dat alle data die Amerikaanse cloud providers opslaan ongeacht de locatie deze toch afgegeven moet worden", aldus Westhovens. "Veel Europeese bedrijven zullen zich nu genoodzaakt zien in verband met de Europeese wet op de privacy om hun data van deze providers weg te halen en deze bij een Europees bedrijf te plaatsen dat niet onder de Amerikaans wetgeving valt."

WK

 

 

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!