Redactie - 30 april 2014

Europol wil hulp bedrijfsleven bij hinderen van cybercriminelen


De vervolging van cybercriminelen levert nauwelijks resultaten op. Europol wil daarom stoppen met het vervolgen van criminelen op internet en hen voortaan actief gaan hinderen. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor bedrijven.

Troel Oerlings, hoofd van het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol, hield vandaag een toespraak op de Infosec-bijeenkomst in Londen. Oerlings zei dat zijn organisatie steeds meer moeite heeft cybercriminelen te vervolgen. Internetcriminelen weten steeds beter hun identiteit af te schermen, onder andere door gebruik te maken van het anonimiseringsnetwerk Tor. Dit maakt het zeer moeilijk de identiteit van cybercriminelen vast te stellen.

Rol van Snowden
Snowden heeft het volgens Oerlings voor opsporingsinstanties moeilijker gemaakt cybercriminelen op te jagen. Wat het hoofd van EC3 hiermee precies bedoeld is niet helemaal duidelijk. De uitspraak kan betekenen dat cybercriminelen als een reactie op de onthulling van Snowden meer moeite doen hun identiteit te verhullen. Het is echter ook mogelijk dat Oerlings doelt op de toegenomen interesse in encryptie en privacy. Hierdoor zijn steeds meer goed beveiligde diensten beschikbaar, waardoor het voor iedere internetgebruiker (en dus ook cybercriminelen) eenvoudiger is geworden hun identiteit op internet af te schermen.

Indien een identiteit wel wordt vastgesteld blijken pogingen tot vervolging van de crimineel zelden tot resultaat te lijden. 75% tot 80% van de opgespoorde cybercriminelen is volgens Oerlings afkomstig uit Rusland, waarmee geen uitleveringsverdrag bestaat. De criminelen worden hierdoor niet uitgeleverd aan Europa, wat betekent dat Europol alleen maar kan hopen op lokale vervolging.

Onvoldoende resultaten
Deze lokale vervolging levert te weinig resultaat op. Europol kiest er daarom voor cybercriminelen voortaan actief te gaan hinderen. Ook voor het bedrijfsleven is hierbij een rol weggelegd. Europol roept bedrijven op de informatie-uitwisseling over cyberincidenten te verbeteren. "Je kunt alleen op wolven jagen door informatie te krijgen van slachtoffers in de financiële en retail sector", zei Oerlings volgens The Register.

Op welke wijze Europol de cybercriminelen precies wil gaan hinderen is onbekend. Het licht voor de hand dat de opsporingsinstantie hier ook in de toekomst geen uitspraken over zal doen, aangezien zij hiermee ook cybercriminelen informeren over de maatregelen.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!