Wesecure levert snel en beveiligd internet aan Onderwijsgroep Stad en Esch
02-05-2014
Deel dit artikel:

Wesecure levert snel en beveiligd internet aan Onderwijsgroep Stad en Esch


Onderwijsgroep Stad en Esch in Drenthe stapte recent over op de Palo Alto 3050 Networks Firewall, geleverd en geïnstalleerd door WeSecure uit Amsterdam. De firewall maakte het internetverkeer een stuk sneller. Maar er zijn meer voordelen, vertelt ICT-coördinator Jan Albert Emmelkamp.

De Uitdaging

Onderwijsgroep Stad en Esch heeft als missie haar leerlingen optimaal voor te bereiden op de uitdagingen die de 21e eeuw hen biedt. Het zal een toekomst zijn waarin technologische, maatschappelijke en demografische ontwikkelingen en de manieren van samenwerken en samenleven in een hoog tempo veranderen. Een goede vaste en draadloze internetverbinding is hierbij essentieel. “In het huidige onderwijs is een langzame internetverbinding écht een probleem”, vertelt Emmelkamp. “Begin vorig jaar besloten we dat onze snelheid omhoog moest en kozen we voor een 200 Mb streaming internetverbinding. Onze toenmalige beveiligingstool, de Cisco ASA Firewall, kon maar 100 Mb aan, dus die moesten we vervangen. Eigenlijk gebruikten we hooguit 80 Mb, omdat onze Microsoft Threat Management Gateway (TMG) in een virtuele omgeving draaide waardoor we niet eens de volle capaciteit van die 100 Mb konden benutten.”

Bijkomstigheid was dat vier vestigingen van Stad en Esch in de zomer van 2014 verhuizen naar onderwijspark Ezinge, waar plek is voor 2000 leerlingen en 250 personeelsleden. “Daar willen en krijgen we een internetsnelheid van 1 Gb. Voor die snelheid hadden we hoe dan ook nieuwe apparatuur nodig.”

De Oplossing 

 

Stad en Esch kwam in contact met IT-security specialist WeSecure, die de Palo Alto Networks 3050 Firewall voorstelde. “In overzichten van Gartner komt die firewall naar voren als heel vooruitstrevend. Het apparaat filtert en beveiligt niet alleen op poortniveau, maar ook op applicatieniveau. Dat is een groot voordeel als je meer grip en controle wilt over wat er leeft in een netwerk. Vergeet niet: het onderwijs wordt steeds meer digitaal. Boeken gaan eruit, leerlingen hebben allemaal een laptop. We hebben zoveel mogelijk digitale lesmethodes en printen zo weinig mogelijk uit. We werken veel met PDF's en er komt steeds meer uit de cloud. Vandaar dat snelle en beveiligde internetverbindingen cruciaal zijn.”

Het Resultaat

De Palo Alto 3050 Networks Firewall zorgt voor snel internet. “Filteren op applicatieniveau betekent bijvoorbeeld dat leerlingen nog wel op een site kunnen komen, maar daarop geen spelletje kunnen spelen waarvoor veel bandbreedte nodig is”, aldus Emmelkamp. Overigens benut Stad en Esch nog niet alle mogelijkheden van de firewall, omdat de verhuizing nog teveel tijd vergt. “Op onze nieuwe locatie wordt straks het hele ICT-netwerk opnieuw ingericht, ook met nieuwe hardware en een nieuw telefonieplatform. Dan gaan we er uitgebreid mee aan de slag. Maar voor het moment draait de firewall van Palo Alto Networks goed. Onze internetsnelheid is meer dan verdubbeld, daar zijn we blij mee.”

Door: Witold Kepinski
 

Terug naar nieuws overzicht