Redactie - 05 mei 2014

Nieuwe wet tegen identiteitsfraude treedt in werking


Identiteitsfraude komt in Nederland met enige regelmaat voor. De aanpak van dergelijke fraude wordt nu eenvoudiger. Een nieuwe wet van Minister Opstelten die het mogelijk maakt alle vormen van identiteitsfraude aan te pakken treedt vandaag in werking.

Criminelen die zich valselijk voordoen als een ander kunnen bedrijven flinke problemen bezorgen. Zo kunnen criminelen zich voordoen als een medewerker in een poging de IT-afdeling om de tuin te leiden en toegang te krijgen tot bedrijfssystemen. Dit wordt ook wel social engineering genoemd. Ook kunnen cybercriminelen zich voordoen als klant en met behulp van de identiteit van een ander producten aanschaffen die vervolgens nooit worden betaald.

Allerlei vormen van identiteitsfraude
De wet maakt de aanpak van allerlei vormen van identiteitsfraude mogelijk. Zo kunnen cybercriminelen die frauderen met iemands persoonsgegevens worden vervolgd. Het gaat hierbij om alle gegevens waarmee een persoon zich kan identificeren, zoals (combinaties van) naam, adres, telefoonnummer, accounts en online nicknames.

Ook maakt de wet de weg vrij voor vervolging van personen die frauderen met biometrische identiteitsbewijzen om misbruik te kunnen maken van de identiteit van een ander. Biometrische identiteitsbewijzen worden steeds vaker gebruikt om iemands identiteit vast te stellen. Zo worden gezichtskenmerken, vingerafdrukken of een scan van de iris vastgelegd. De wet speelt dus op deze ontwikkeling in.

Vitaal of nationaal belang
Daarnaast wordt fraude met reisdocumenten, rijbewijzen, vreemdelingendocumenten of identiteitsbewijzen die toegang geven tot organisaties of diensten die van vitaal of nationaal belang zijn wordt met de wet aangepakt.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!