Redactie - 13 mei 2014

'Oververmoeide IT'ers leiden tot IT-risico's'


Vermoeidheid en overwerkt IT-personeel kan tot allerlei IT-risico's leiden. Vermoeide medewerkers reageren langzamer, zijn minder alert en maken daarnaast fouten in het verwerken van informatie. Bedrijven lopen hierdoor het risico een reactieve IT-afdeling te hebben die altijd achter de feiten aanholt.

Hiervoor waarschuwt Diana Kelley, executive security advisor bij IBM. Kelley wijst op de ramp met de olietanker Exxon Valdez, die op 24 maart 1989 aan de grond liep bij Bligh Reef en honderden kilometers kustlijn van de Amerikaanse staat Alaska vervuilde. Het personeel op de Exxon Valdez was volgens onderzoek van de Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) vermoeid en overwerkt. Dit zou een belangrijke rol hebben gespeeld in de ramp.

Te weinig IT'ers
Ook IT-personeel is vaak vermoeid. IT-afdeling zijn namelijk met regelmaat onderbemand. Zo gaf 42% van de ondervraagde IT'ers tijdens een onderzoek van NetworkWorld aan dat hun IT-afdeling te weinig personeel heeft. Dit percentage was tijdens Global Informatie Security Workforce Study van 2013 zelfs 56%. De agenda van IT'ers loopt hierdoor over.

Kelley waarschuwt dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden, aangezien vermoeide IT'ers minder alert zijn op problemen. Kelley stelt dat security professionals tijd nodig hebben om te analyseren en te verteren. Zij moeten strategisch kunnen nadenken over de doelstellingen voor de komende vijf jaar op het gebied van security en daarmee verbonden risico's. Indien dit niet mogelijk is kan een reactief IT-team ontstaan, dat eigenlijk alleen maar achter de feiten aanholt.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!