Redactie - 13 mei 2014

Nederlandse bedrijfsleven merkt weinig tot niets van economisch herstel


64% van het Nederlandse bedrijfsleven heeft de eerste maanden van 2014 niets van een opleving in de economie gevoeld of gezien. Betalingsachterstanden bij zowel de bedrijven zelf als hun klanten blijven ondernemingen in de problemen brengen.

Dit blijkt uit de European Payment Index (EPI) 2014, het jaarlijkse onderzoek van Intrum Justitia naar het betaalgedrag van het Europese bedrijfsleven. 55% van de Europese ondernemingen zegt ernstige nadelen te ondervinden van het te laat en niet betalen van hun facturen. 36% van de ondervraagde ondernemers noemt te late betalingen een bedreiging voor het voortbestaan van hun bedrijf. Eén op de twee bedrijven zegt dat late en niet?betalingen verdere groei van hun bedrijf in de weg staan.

Personeelsproblemen
De betalingsachterstanden leiden tot allerlei problemen. Zo overweegt 40% van het Europese bedrijfsleven geen nieuw personeel aan te nemen in 2014 door te late betalingen en niet betaalde rekeningen. Eén op de vier bedrijven in Europa heeft in 2013 personeel moeten ontslaan omdat debiteuren te laat of niet betalen.

Het Europese bedrijfsleven heeft in 2013 360 miljard euro aan oninbare vorderingen moeten afschrijven. Dit is 3,1% van de totale omzet van alle Europese bedrijven. In 2012 werd 3,0% van de omzet als niet inbaar afgeschreven, wat betekent dat de situatie voor bedrijven juist iets is verslechterd. Volgens voorzichtige schattingen komt deze 360 miljard euro overeen met de gemiddelde loonkosten van 8 miljoen banen.

Afschrijvingen
"Bedrijven hebben voor de achtste keer in successie moeten afschrijven op dubieuze debiteuren. In Nederland is 2,7% van de omzet als oninbaar afgeboekt. Voor geheel Europa is dat 3,1% wat neerkomt op een bedrag van € 360 miljard. Stel je eens voor wat je met dat bedrag kunt doen? Je zou er jaarlijks 8 miljoen banen mee kunnen creëren. Vandaar dat credit management zo belangrijk is. Europa zou er heel wat gezonder voorstaan als rekeningen op tijd worden betaald", Managing Director Tom Garssen van Intrum Justitia Nederland.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!