Redactie - 14 mei 2014

SAP en Exact grote spelers op markt voor financiële oplossingen


22% van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt gebruik van financiële software van SAP. Daarmee is SAP met een kleine voorsprong op Exact marktleider op gebied van financiële oplossingen. Exact wordt op 19% van de locaties gebruikt.

Hoewel deze twee vendoren in totaal dicht bij elkaar liggen, laat het inzoomen op de verschillende deelmarkten juist zien dat het ene marktsegment overwegend SAP inzet en het andere juist Exact. Dit blijkt uit circa 4.500 interviews die Computer Profile de afgelopen 12 maanden voerde met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijven met 50 of meer medewerkers over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Multinationals
26 procent van de publieke instellingen maakt gebruik van Exact, terwijl 15 procent kiest voor SAP. Multinationals hebben echter een voorkeur voor SAP. Bijna de helft van de locaties van multinationals gebruikt SAP (49%), terwijl 8% Exact gebruikt. De locaties in het segment 50 tot 250 medewerkers kiezen daarentegen weer overwegend voor Exact-oplossingen (22 procent), waar SAP een kleine 10 procent van de locaties bedient.

Het segment waar de verhoudingen het dichtst bij elkaar liggen zijn locaties van bedrijven met 350 tot 2500 medewerkers. Ongeveer 19 procent van deze locaties maakt gebruik van financiële software van SAP, ruim 12 procent van Exact.

Overige top 5
Microsoft, Oracle en UNIT4 zijn de overige vendoren in de top 5. Microsoft wordt gebruikt door bijna één op acht van de locaties. Bij multinationals en locaties van bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers ligt dit percentage iets hoger, namelijk op 15 procent. Het gebruik van Microsoft ligt duidelijk lager in het publiek segment. Bij overheids-, onderwijs- en zorginstellingen heeft iets meer dan 5 procent van de locaties een Dynamics-oplossing.

Oracle kent haar sterkste segmenten bij multinationals (13 procent) en in de publieke sector (11 procent). UNIT4 heeft de hoogste penetratiegraad, 10 procent, bij bedrijfslocaties uit het segment 250 tot 2.500 medewerkers. Voor locaties van multinationals ligt het gebruik beneden gemiddeld. Bij slechts 4 procent van deze locaties zijn UNIT4-oplossingen te vinden.

In de cloud of in een datacenter
Een duidelijke trend voor het gebruik van bedrijfskritische applicaties, dus ook financiële software, is de verschuiving van lokaal geïnstalleerde applicaties naar applicaties die in een datacenter worden gehost. Bijna een kwart van de financiële toepassingen wordt inmiddels gehost in de cloud of in een datacenter van een externe dienstverlener.

Ongeveer 38 procent van de financiële toepassingen draait nog steeds op de eigen locatie. Eveneens 38 procent draait remote: een andere locatie maar wel binnen de eigen organisatie. Ter vergelijking, in 2012 draaide 46 procent nog lokaal en 43 procent op een andere locatie binnen de eigen organisatie. Ongeveer 9 procent in 2012 werd gehost door een externe dienstverlener en een kleine 2 procent draaide in de cloud.

HR-software
Wat betreft HR-software blijkt dat de oplossingen van SAP het meest genoemd worden. Circa 21 procent van de bedrijfsvestingen geeft aan gebruik te maken van SAP-oplossingen. Het SAP-gebruik ligt het hoogst bij Nederlandse locaties van multinationals, bijna de helft. Met het afnemen van de organisatieomvang daalt ook de SAP-penetratie. Bij locaties van bedrijven met 50 tot 250 medewerkers, de ondergrens van de in kaart gebrachte markt, ligt het gebruik op een kleine 9 procent.

Na SAP volgt een cluster van 6 vendoren die relatief kort bij elkaar liggen qua penetratie. RAET voert dit rijtje aan. HR-oplossingen van RAET zijn te vinden bij ongeveer 1 op de 8 bedrijfsvestigingen. RAET kent haar grootste gebruikersgroep in het publieke segment. In dat segment gebruikt bijna 30 procent een RAET-oplossing. Voor de commerciële segmenten ligt dit op maximaal 7 procent. Microsoft HR-oplossingen worden door een kleine 12 procent gebruikt. Hiervan ligt het gebruik in de commerciële markt rond de 14 à 15 procent van de locaties, terwijl dit bij de publieke instellingen maar 5 procent is.

Top 7
Exact, Oracle, AFAS en ADP sluiten de top 7 meest voorkomende HR-toepassingen. Exact komt het meest nadrukkelijk naar voren bij locaties van bedrijven met 50 tot 250 medewerkers, Oracle bij multinationals en publieke instellingen en AFAS én ADP bij locaties van bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers. Maatwerkoplossingen op het gebied van HR zijn in gebruik bij een kleine 7 procent van de bedrijfsvestigingen.

WH

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!