Redactie - 22 mei 2014

Chinese overheid: 'Verschillende techbedrijven misbruiken monopoliepositie voor spionagedoeleinden'


Verschillende bedrijven misbruiken hun monopoliepositie om vertrouwelijke informatie over de Chinese overheid en het Chinese bedrijfsleven te verzamelen. Dit stelt althans de Chinese overheid.

Reuters meldt op basis van het Chinese persbureau Xinhua dat de Chinese overheid onderzoek doet naar spionage door buitenlandse landen en bedrijven. De Chinezen zouden zowel buitenlandse overheden als bedrijven ervan verdenken hun monopolie op de technologische markt te misbruiken voor spionagedoeleinden. Dit zou de nationale veiligheid en zowel economische als sociale ontwikkeling van China in gevaar brengen.

Producten verbannen
Bedrijven en overheden worden niet bij naam genoemd, dus het blijft gissen welke landen en bedrijven precies onder de loep worden genomen. Wel heeft de Chinese overheid alvast duidelijk gemaakt dat producten die niet aan de veiligheidseisen voldoen worden verbannen.

Het onderzoek van Chinezen volgt kort op de arrestatie van vijf officieren uit het Chinese leger in de Verenigde Staten. De Amerikanen verdenken de officieren van diefstal van bedrijfsgeheimen bij Amerikaanse bedrijven.

Windows 8
China maakte eerder deze week al bekend Windows 8 te verbannen van overheidsmachines. Het besturingssysteem van Microsoft zou niet voldoen aan de beveiligingseisen van de Chinese overheid. Het is onduidelijk of er een verband zit tussen deze nieuwe beschuldigingen en het verbannen van Windows 8.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!