Redactie - 23 mei 2014

Europol: 'Bedrijven moeten rekening houden met aanzienlijk meer cybercrime'

Bedrijven moeten in de toekomst rekening houden met een forse toename van de hoeveelheid cybercrime. Deze stijging wordt veroorzaakt door het feit dat steeds meer mensen toegang krijgen tot internet. Naar verwachting neemt het aantal gebruikers op internet toe van 2.7 miljard gebruikers nu naar 4 miljard gebruikers in 2017.

Hiervoor heeft Troels Oerting, het hoofd van de European Cybercrime Centre van Europol gewaarschuwd op de Check Point Experience. Oerting merkt op dat criminele cyberbendes zich de laatste tijd steeds meer richten op opkomende markten zoals Afrika. Dit is een duidelijke indicatie van wat komen gaat. Oerting waarschuwt dat we 'nog niets hebben gezien'.

Negatieve kant van een sterk en vrij internet
"Het is goed voor iedereen als we een sterk en vrij internet hebben, maar ik zie ook een negatieve kant", waarschuwde Oerting. "Er is altijd een geografische connectie geweest tussen criminaliteit en de misdaadscene. Criminelen zijn nu echter in staat iedereen op iedere locatie en ieder tijdstip aan te vallen. Dit zonder ook maar een centimeter te bewegen".

Oerting waarschuwt dat bedrijven op dit moment al dagelijks worden geconfronteerd met cyberaanvallen. Georganiseerde cyberbendes zouden met regelmaat legitieme systemen hacken om illegale activiteiten te ondersteunen. Als voorbeeld noemt Oerting een operatie van Colombiaanse drugssmokkelaars, die het netwerk van een scheepvaartmaatschappij hackte en manipuleerde om hun smokkelwaar ongezien langs de douane te krijgen.

WH
 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!