Redactie - 27 mei 2014

'Rijksrecherche onderzocht illegale afspraken tussen grote ICT-bedrijven en ambtenaren'


De Rijksrecherche heeft enkele jaren geleden serieuze signalen gekregen dat grote ICT-bedrijven onderling illegale afspraken maakten en daarnaast illegale deals sloten met ambtenaars. De Rijksrecherche echter onvoldoende bewijs vinden om de vermoedens hard te maken.

Dit heeft Ada Gerkens, oud-Tweede Kamerlid voor de SP en momenteel senator, gezegd tegen de commissie ICT. Dit is een commissie die namens de Tweede kamer onderzoek doet naar het automatiseringsbeleid van de overheid. Automatiseringsprojecten van de overheid lopen met regelmaat uit en gaan over budget. De commissie ICT, die onder leiding staat van VVD'er Ton Elias, moet inzicht bieden in de oorzaken hiervan.

Nauwelijks marktwerking
Gerkens stelt dat er gedurende haar periode in de Tweede Kamer nauwelijks marktwerking was bij de automatiseringsprojecten van de overheid, wat de hoge kosten van dergelijke projecten zou verklaren. De overheid zou een kleine selecte groep grote ICT-bedrijven automatiseringsprojecten gunnen en niet kijken naar andere bedrijven. Gerkens zat voor de SP van mei 2002 tot juni 2010 in de Tweede kamer.

Als voorbeeld wijst Gerkens op Windows XP van Microsoft, dat bij zowel de Rijksoverheid als lagere overheden op grote schaal wordt gebruikt. Het oud-Tweede Kamerlid stelt dat de overheid hierdoor te afhankelijk is geworden van dit besturingssysteem. Deze afhankelijkheid zou de kosten voor zowel beheer als onderhoud opdrijven.

Bron: De Telegraaf

WH

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!