Kamervragen aan minister Plasterk over opslag gevoelige overheidsdata
29-05-2014

Kamervragen aan minister Plasterk over opslag gevoelige overheidsdata


De VVD stelt kamervragen aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de opslag van vertrouwelijke data door Nederlandse overheidsorganisaties en semi-publieke instellingen. VVD-leden De Liefde, Moors, Dijkhoff en Litjens willen weten in hoeverre de Nederlandse overheid gevoelige informatie buiten Nederland op slaat.

De VVD-leden willen van minister Plasterk weten welke stappen worden genomen om zeker te stellen dat Nederlandse vertrouwelijke informatie niet door buitenlandse veiligheidsdiensten kan worden ingezien. VVD-leden roepen Plasterk op overheidsorganisaties en semi-publieke instellingen uitsluitend gebruik te laten maken van datacenters op Nederlands grondgebied en van Nederlandse bedrijven.

Fysieke locatie van data
De leden willen dus weten waar vertrouwelijke Nederlandse data op dit moment fysiek is opgeslagen en willen in kaart brengen of deze data ook bij (dochters van) buitenlandse bedrijven en instellingen staat. Ook willen de VVD-leden geïnformeerd worden over de standaardprocedures voor het kiezen van een dataopslaglocatie en -aanbieder voor het bewaren van vertrouwelijke overheidsinformatie.

De Liefde, Moors, Dijkhoff en Litjens wijzen onder andere op het gebruik van Office 365, dat door het Amerikaanse Microsoft wordt geleverd. De VVD-leden willen van Plasterk weten in welke mate vertrouwelijke informatie met deze cloudoplossing worden gegenereerd of beheerd. Ook willen de leden achterhalen of dit soort data in de Microsoft Cloud wordt opgeslagen.

WH

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage