Apple iOS 8 SDK heeft meer dan 4000 nieuwe API's

Apple iOS 8 SDK heeft meer dan 4000 nieuwe API's

Apple iOS 8 SDK heeft meer dan 4000 nieuwe API's

02-06-2014

Apple iOS 8 SDK heeft meer dan 4000 nieuwe API's


Apple heeft de iOS 8 SDK uitgebracht, een release voor ontwikkelaars met meer dan 4000 nieuwe API's. Hiermee kunnen ontwikkelaars apps maken en nog meer functies toevoegen, aldus Apple.

Voorbeelden van belangrijke uitbreidingsvoorzieningen zijn Berichtencentrum-widgets en functies voor toetsenborden van andere leveranciers. Ook worden in deze release robuuste frameworks zoals HealthKit en HomeKit geïntroduceerd. iOS 8 bevat bovendien Metal, een nieuwe grafische technologie die de prestaties van de A7-chip vergroot en Swift, een krachtige nieuwe programmeertaal.

"Er zijn wereldwijd meer dan 800 miljoen iOS-apparaten verkocht, dus dit biedt ontwikkelaars enorme kansen", aldus Craig Federighi, senior vice president Software Engineering van Apple. "Dit is de grootste iOS-release sinds de opening van de App Store. De iOS 8 SDK bevat meer dan 4000 nieuwe API's, waaronder fantastische nieuwe frameworks, meer uitbreidingsmogelijkheden en een revolutionaire nieuwe programmeertaal."

Ontwikkelaars kunnen de mogelijkheden voor gebruikers verder vergroten met iOS-uitbreidingen, waaronder nieuwe deelopties, aangepaste fotofilters, aangepaste acties en API's voor documenten. Ontwikkelaars kunnen nu hun eigen widgets toevoegen aan Berichtencentrum. Voor toetsenborden van andere leveranciers zijn extra indelingen en invoermethoden beschikbaar.

Gamen maakt in iOS 8 volgens Apple een sprong vooruit met Metal, een nieuwe grafische technologie die de prestaties van de A7-chip optimaliseert. Omdat draw calls met Metal maar liefst tien keer zo snel worden uitgevoerd, kunnen bekende game-ontwikkelaars hun 3D-consolegames nu eindelijk beschikbaar stellen voor mobiele apparaten. Voor lichtere games bevat iOS 8 nu SceneKit, waarmee 3D-games kunnen worden gemaakt, en belangrijke uitbreidingen van SpriteKit, waaronder veldkrachten, fysische eigenschappen per pixel en inverse kinematiek.

Swift is een nieuwe programmeertaal voor iOS en OS X waarmee ontwikkelaars gemakkelijker dan ooit fantastische apps kunnen maken. Swift, dat is ontwikkeld voor Cocoa en Cocoa Touch, combineert de prestaties en efficiëntie van gecompileerde talen met de eenvoud en interactieve mogelijkheden van populaire scriptttalen, aldus Apple. Met Swift kunnen ontwikkelaars veiliger en betrouwbaarder programmeren. Hele categorieën met veelvoorkomende programmeerfouten zijn nu verleden tijd. Swift kan daarnaast worden gecombineerd met Objective-C-code, zodat ontwikkelaars Swift eenvoudig in bestaande apps kunnen integreren. Met Xcode Playgrounds wordt de uitvoer van Swift-code direct getoond, zodat interactief in Swift kan worden geprogrammeerd.

iOS 8 bevat ook Touch ID-API's om de identiteit van appgebruikers veilig te controleren, inlog- en gebruikersgegevens te beschermen en Sleutelhanger-items te decoderen. In iOS 8 kan de identiteit van een gebruiker op basis van een vingerafdruk worden gecontroleerd, terwijl de vingerafdrukgegevens veilig in de Secure Enclave blijven.

Andere iOS 8-functies voor ontwikkelaars zijn:
• PhotoKit, waarmee ontwikkelaars het robuuste framework van de ingebouwde Foto's-app kunnen benutten voor betere prestaties, niet-destructieve bewerkingen en de mogelijkheid om gegevens uit de fotobibliotheek te lezen en er gegevens naar weg te schrijven;
• nieuwe Camera-API's die ontwikkelaars nog meer mogelijkheden bieden voor het regelen van de scherpstelling, witbalans en belichting;
• CloudKit, een uitgebreide en schaalbare backendoplossing die ervoor zorgt dat ontwikkelaars geen servercode meer hoeven te programmeren of servers hoeven te beheren; en
• nieuwe App Store-voorzieningen voor ontwikkelaars, zoals voorvertoningen van apps, appbundels, het nieuwe iTunes Connect met gratis analysefuncties en TestFlight voor bètatests van pre-releaseapps.

Deelnemers aan het iOS Developer Program kunnen de iOS 8-bètasoftware en -SDK per direct downloaden van developer.apple.com. Dit najaar zal iOS 8 verkrijgbaar zijn als gratis software-update voor iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch (vijfde generatie), iPad 2, iPad met Retina-display, iPad Air, iPad mini en iPad mini met Retina-display. iCloud-fotobibliotheek en iCloud Drive maken gebruik van iCloud-opslag, waarvan de eerste 5 GB gratis is. Functies en voorzieningen kunnen worden gewijzigd. Sommige voorzieningen zijn mogelijk niet in alle regio's of talen beschikbaar.

Deelnemers aan het iOS en OS X Developer Program kunnen de bètaversie van Swift per direct downloaden van developer.apple.com. De definitieve versie wordt dit najaar uitgebracht. Apps met Swift-code kunnen bij de App Store en Mac App Store worden ingediend wanneer iOS 8 en OS X Yosemite verkrijgbaar zijn, aldus Apple.

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht