Redactie - 06 juni 2014

Grote techbedrijven roepen Amerikaanse overheid op NSA-wet aan te scherpen


Amerikaanse techbedrijven hebben opnieuw de Amerikaanse overheid opgeroepen de US Freedom Act, een wet die is bedoeld om de NSA te kunnen controleren, verder aan te scherpen. De bedrijven stellen dat het van groot belang is klanten meer openheid te kunnen geven over informatieverzoeken van overheden en opsporingsinstanties.

De bedrijven doen hun oproep in een open brief, die op de website ReformGovernmentSurveillance.com is gepubliceerd. De US Freedom Act werd eind mei kort voordat deze door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd aangenomen aanzienlijk afgezwakt. Vooral de vrijheid die bedrijven krijgen informatie om te publiceren over de hoeveelheid informatieverzoeken die zij binnenkrijgen en de herkomst van deze verzoeken is in de herziene versie aanzienlijk ingeperkt. Dit is een doorn in het oog van de techbedrijven.

Senaat buigt zich over de wet
De wet ligt op dit moment bij het Amerikaanse Senaat, dat nog de mogelijkheid heeft wijzigingen aan te brengen in het wetsvoorstel. De CEO's van zowel Apple, AOL, Dropbox, Facebook, Google, Twitter, Microsoft, Twitter als Yahoo richten hun pijlen daarom nu het Senaat in een poging de wet alsnog te laten aanscherpen en meer transparantie mogelijk te maken.

De bedrijven roepen het Amerikaanse Senaat op de wet aan te scherpen en het vertrouwen van burgers in de overheid te herstellen. De techbedrijven stellen dat een strengere wetgeving in het belang is van de VS. Het vertrouwen van burgers in internet, zowel binnen de Verenigde Staten als internationaal, zou afgelopen jaar ernstig zijn aangetast.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!