Redactie - 13 juni 2014

HP ontwikkelt nieuwe computerarchitectuur 'The Machine'


HP Labs, de productinnovatie afdeling van HP, ontwikkelt de nieuwe compacte en zuinige computerarchitectuur 'The Machine'. The Machine kan een omvang hebben van een smartphone maar ook van een 160-rack supercomputer zo meldt het bedrijf tijdens de HP Discover Conferentie in Las Vegas. Martin Fink, HP CTO, toonde in zijn hand een mobiele prototype van The Machine.

De nieuwe architectuur, die tegen 2020 beschikbaar komt, is de opvolger van de huidige compute architectuur die al 60 jaar bestaat en kan worden ingezet voor rekenwerk, fotonen voor communicatie en ionen voor gegevensopslag. Het moet vertragingen van onder andere datatransfers voorkomen. HP The Machine is uitgerust met nieuwe verwerkingskernen voor specifieke taken, cores, een 'single tier' geheugen en 'fotonica' interconnects. "HP bouwt vanaf de kern een nieuwe manier van compute" zo meldt HP ceo Meg Whitman.

Memristors

Het geheugen wordt verder niet meer in een hiërarche van verschillende types geheugen, zoals cache en externe opslag) opgedeeld, maar zal het systeem over een multi-Petabyte en niet-vluchtig geheugen beschikken (op basis van Memristors). Tussen de verschillende onderdelen zal gebruik worden gemaakt van optische verbindingen. Softwarematig wordt een nieuw besturingssysteem worden ontwikkeld, aangepaste beheersoftware en algoritmen die oplossingen op eend ergelijke schaal aankunnen.

The Machine kan door bij derden en ontwikkelaars worden getest aan de hand van simulaties en emulaties (2015), zodat men zich vetrouwd kan maken met de nieuwe mogelijkheden. Voorts zal HP waar en wanneer mogelijk de nieuwe ontwikkelingen in bestaande systemen opnemen. 

Door Witold Kepinski in samenwerking met Datanews 
 

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!