Cybercriminelen proberen Domino's Pizza af te persen met gestolen klantgegevens
17-06-2014
Deel dit artikel:

Cybercriminelen proberen Domino's Pizza af te persen met gestolen klantgegevens


Cybercriminelen hebben de gegevens van ruim 600.000 klanten van de pizzabezorger Domino's Pizza in handen. De hackers dreigen de gegevens openbaar te maken, iets wat Domino's volgens de criminelen kan voorkomen door 30.000 euro te betalen.

Domino's bevestigt de cyberaanval op zijn Twitter-account. Gegevens van zowel Belgische als Franse klanten van het bedrijf zijn in handen van de cybercriminelen. De hackers hebben namen, bezorgadressen, telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden voor online accounts bij Domino's buitgemaakt.

Niet op eisen ingaan
Het is niet bekend hoe de hackers de gegevens in handen hebben gekregen. Ook is onduidelijk of de data versleuteld was opgeslagen. Domino's heeft al laten weten niet op de eisen van de cybercriminelen in te gaan. Het bedrijf benadrukt dat gegevens van klanten uit andere landen niet zijn gestolen.

Chantage door cybercriminelen komt regelmatig voor. Het is de tweede keer in slechts een week tijd dat een dergelijke poging tot afpersing het nieuws haalt. Eerder deze week werd de online dienst Feedly meerdere malen getroffen door een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval, waardoor de dienst enige tijd onbereikbaar was. Feedly kon de cyberaanvallen afkopen voor een onbekend geldbedrag, iets waar het bedrijf niet op in is gegaan.

Aanval afslaan
De cyberaanvallen werden uiteindelijk gestopt door de verwijzing in het Domain Name System (DNS) te wijzigen. Het DNS verwijst de URL http://www.feedly.com door naar het IP-adres van de server waarop de website is gehost. Door het IP-adres van de server te wijzigen en de verwijzing in het DNS aan te passen valt de cybercrimineel niet langer de juiste server aan. De website is hierdoor weer bereikbaar.

In beide gevallen gaat het om geheel verschillende soorten cyberaanvallen, die beide tot doel hebben het getroffen bedrijf af te kunnen persen. Cybercriminelen hebben dan ook de keuze uit allerlei vormen van cyberchantage. Klik hier voor een overzicht van een aantal veel voorkomende vormen.

WH

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security