Redactie - 18 juni 2014

'Nokia betaalde in 2007 miljoenen euro's aan een afperser'


Digitale/online chantage is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. De vorm van cybercrime is echter zeker niet nieuw. Zo blijkt Nokia in 2007 miljoenen dollars losgeld te hebben betaald een crimineel die het bedrijf afperste.

Persbureau Reuters meldt dat een cybercrimineel Nokia in 2007 heeft afgeperst met een certificaat dat hij in handen had voor Nokia's mobiele besturingssysteem Symbian. Met behulp van dit certificaat kon de dief kwaadaardige software voor het mobiele Symbian-besturingssysteem voorzien van een certificaat, waardoor deze niet van veilige software te onderscheiden zou zijn.

Veiligheid niet kunnen garanderen
Indien de code zou zijn uitgelekt had Nokia de veiligheid van zijn besturingssysteem dan ook niet langer kunnen garanderen. Een groot probleem voor het Finse bedrijf, aangezien het in 2007 de grootste speler was op de smartphonemarkt. Het incident had de reputatie van Nokia dan ook veel schade kunnen aanbrengen. Dit is dan ook de reden dat Nokia op de chantagepoging is in gegaan en uiteindelijk miljoenen euro's losgeld heeft betaald.

Wie achter de chantagepoging zit is tot de dag van vandaag onduidelijk. Een sporttas met miljoenen euro's aan contanten werd achtergelaten op de parkeerplaats van een pretpark. De daders haalden de tas op, maar werden door de politie uit het oog verloren. De politie heeft de daders hierna niet meer kunnen opsporen. De cybercrimineel heeft het certificaat voor Symbian voor zover bekend overigens nooit misbruikt.

Andere chantagepogingen
Cyberchantage is de afgelopen weken al twee keer in het nieuws geweest. Gisteren bleek dat een hacker Domino's Pizza probeert af te persen. De cybercrimineel dreigt gegevens van 600.000 klanten openbaar te maken als Domino's geen losgeld betaald. Het bedrijf heeft al laten weten niet op de eis in te zullen gaan.

Korte tijd eerder was ook Feedly doelwit van afpersers. Cybercriminelen maakte de website van de online dienst via Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen onbereikbaar. Ook Feedly heeft echter geweigerd losgeld te betalen en heeft de aanvallen zelf weten af te slaan.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!