Redactie - 27 juni 2014

Campagne Geef IT Door moet tekort op de ICT-arbeidsmarkt aanpakken


Het tekort aan ICT'ers op de arbeidsmarkt is groot. Tegelijkertijd zijn jongeren zich nauwelijks bewust van de carrièrekansen die zij in de ICT hebben. Om jongeren enthousiast te maken voor een toekomst in de ICT is vandaag de campagne Geef IT Door gelanceerd op het Segbroek College in Den Haag. "Het is belangrijk dat we goede mensen krijgen in de online sector. De sector groeit als kool", zegt Jan-Willem des Tombe van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) tijdens de lancering van de campagne. 

Martien Korsten, directeur van het Segbroek College, vindt het van belang de leerlingen van zijn school te wijze op het belang van de ICT-sector. "Elke gelegenheid die wij krijgen om te laten zien hoe belangrijk de wereld van IT moeten wij ook grijpen. We zijn in grote mate afhankelijk geworden van IT, terwijl we door een gebrek aan mensen die in de IT willen werken erg kwetsbaar zijn", legt Korsten uit aan de scholieren van het Segbroek College. "We kunnen IT dan ook niet meer de rug toe keren. Het is erg belangrijk dat scholen in heel Nederland ervan doordrongen raken dat IT blijft en nooit meer weggaat. IT wordt alleen maar groter. Wie zich verdiept in wat IT voor onze samenleving betekent kan alleen maar concluderen dat we hierin moeten investeren om niet ver achterop te raken". 

Tekort aan ICT-professionals
Uit onderzoek van CA-ICT, CIO Platform Nederland, Digivaardig & Digiveilig, het Ministerie van Economische Zaken en Nederland ICT blijkt dat het aanbod aan ICT’ers achter blijft bij de vraag. Een belangrijke oorzaak van dit tekort is het feit dat jongeren geen duidelijk beeld hebben van hun carrièrekansen op de ICT-markt. “Jongeren laten hierdoor kansen liggen in een sector waar echt toekomst in zit. Voorkomen moet worden dat grotere bedrijven uitwijken naar het buitenland om daar gekwalificeerde mensen te werven. We moeten jongeren al op de middelbare school enthousiast maken. Want daar worden al belangrijke keuzes gemaakt”, aldus Netelenbos. 

De campagne Geef IT Door is een gezamenlijk initiatief van Digivaardig & Digiveilig, Nederland ICT, CIO Platform Nederland, DHPA en VHTO om deze jongeren te bereiken. ICT-professionals geven als onderdeel van de campagne gastlessen in het voortgezet onderwijs, MBO, HBO en WO. Scholieren en studenten krijgen hierdoor een goed beeld van de carrièremogelijkheden die binnen de ICT-sector liggen. Geef IT Door heeft als doel hen stimuleren te kiezen voor een opleiding en loopbaan in de ICT. 

Onderwijs ondersteunen
“Premier Mark Rutte deed recent de oproep aan de ICT-sector te werken aan het eigen imago. Daar maken we met deze campagne werk van. We gaan naar scholen om te laten zien hoe aantrekkelijk ICT is”, zegt Jeroen Versteeg, portefeuillehouder Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Nederland ICT en bestuurder bij Capgemini. “Onze professionals staan klaar om the next generation warm te maken voor een carrière in de ICT. Hun praktijkverhalen helpen docenten hun lessen en colleges interessanter en relevanter te maken. We willen het onderwijs ondersteunen bij het beter in beeld brengen van de vraag van het bedrijfsleven op de arbeidsmarkt voor ICT-ers. Geef IT Door is daarvoor een belangrijk middel,” aldus Marcel Krom, voorzitter van CIO Platform Nederland.

Tineke Netelenbos (ECP), Stijn Koster (i3D.net), Heleen Dura (DQ&A), Marcel Krom (CIO Platform Nederland en Post NL), Ruben Vermijs (IT NEXT), Jan Willem des Tombe (DHPA) en Anneke Burger -Tebbens Torringa (CIO en co-auteur ‘Ronde vormen in IT’) waren bij de lancering van Geef IT Door aanwezig. Ook Bastiaan Zwanenburg, een jonge ondernemer van 17 jaar oud, vertelde zijn verhaal. Bastiaan is volop actief in de ICT-sector en heeft allerlei websites gebouwd. Op dit moment runt de ondernemer een website waar hij zonnebrillen verkoopt. Hij heeft daarnaast een community opgericht voor jonge ondernemers.

Community voor jonge ondernemers
"Ik ben founder van een community met 2.000 jonge ondernemers. Dit zijn studenten die net als ondernemer aan de slag zijn gegaan, maar ook studenten die al een miljoenenbusiness hebben. Wij helpen mensen die geïnteresseerd zijn in computers en alles wat daarbij komt kijken te ondernemen en mooie dingen te maken. Dit is dan ook de reden dat ik bij Geef IT Door betrokken ben. Ik vind het erg belangrijk ICT wordt doorgegeven aan de jongeren van Nederland", vertelde Zwanenburg tijdens de opening.  

De lancering op het Segbroek College in Den Haag bestond onder andere uit een gastles en speeddatesessies. Stijn Koster van i3D.net deelde tijdens de gastles zijn passie voor ICT en programmeren met de scholieren. Koster adviseert scholieren die zelf willen gaan programmeren een beginnercursus te volgen voor de programmeertalen PHP of C sharp. De speeddatesessies gaf tweede, vierde en vijfde klassers de kans rechtstreeks vragen te stellen aan de ICT-professionals.  

Aanmelden voor Geef IT Door
80 ICT-professionals hebben zich inmiddels aangemeld voor Geef IT Door. Deze professionals geven bijvoorbeeld een gastles, helpen tijdens speeddates op middelbare scholen, coachen studenten of laten jongeren een dagje meelopen bij hun bedrijf. Aanmelden kan via de website http://www.geefitdoor.nl.

WH

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!