Redactie - 01 juli 2014

BT: 'DDoS-aanvallen zijn steeds effectiever'


Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen bezorgen bedrijven wereldwijd veel zorgen. 58% van de organisaties geeft aan zich hierover zorgen te maken. Dit is niet zonder reden, want cybercriminelen slagen erin steeds effectievere DDoS-aanvallen op te zetten. De aanvallen zijn hierdoor steeds moeilijker af te weten.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van BT. Cybercriminelen zouden bij DDoS-aanvallen steeds vaker hybride of multi-vector aanvalstactieken inzetten. Het gaat hierbij om tactieken waarbij meerdere soorten cyberaanvallen worden gecombineerd tot één aanval. Het netwerk van een bedrijf wordt hierdoor gelijktijdig door meerdere aanvallen getroffen. Veel beveiligingsoplossingen kunnen een dergelijke belasting simpelweg niet aan, waardoor de hackers erin slagen de beveiliging van het bedrijf te omzeilen. Het is daarnaast zeer arbeidsintensief om dit soort aanvallen in kaart te brengen en te bestrijden. Hiervoor zou in veel gevallen een volledig team nodig zijn.

Herstelen van een DDoS-aanval kost veel tijd
Door de toenemende effectiviteit van DDoS-aanvallen hebben bedrijven veel tijd nodig om te herstellen van een dergelijke aanval. Gemiddeld zouden bedrijven na een zware DDoS-aanval maar liefst 12 uur kwijt zijn om de IT-systemen voor volledig draaiende te krijgen. Dit kan veel schade opleveren, aangezien de IT-systemen gedurende deze tijd (gedeeltelijk) niet gebruikt kunnen worden. DDoS-aanvallen komen daarnaast vaak voor. 41% van de ondervraagde bedrijven geeft aan in het afgelopen jaar doelwit te zijn geweest van een DDoS-aanval. Ruim driekwart van deze groep is zelfs meerdere keren slachtoffer geweest van een DDoS-aanval.

Opvallend genoeg geeft nog niet de helft van alle bedrijven aan een response plan te hebben opgesteld die helpt snel en adequaat te reageren op een DDoS-aanval. 8% van de ondervraagde bedrijven denkt voldoende resources beschikbaar te hebben om een DDoS-aanval af te slaan. Bedrijven zijn over het algemeen op dit vlak dus slecht voorbereid.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!