Redactie - 07 juli 2014

Winstbox voor ZZP'er is voorlopig van de baan


Een winstbox voor ondernemers komt er voorlopig niet. Staatssecretaris Wiebes van Financiën ziet af van de eerder aangekondigde winstbox. ZZP Nederland benadrukt dat een dergelijke winstbox een groot nadeel zou zijn voor ZZP'ers met een laag inkomen.

Met de winstbox zouden nagenoeg alle fiscale voordelen voor ZZP'ers verdwijnen. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek, maar ook aan MKB-winstvrijstelling. In plaats hiervan zou een uniform belastingtarief zonder aftrekposten af. Wiebes stelt dat de invoering van een dergelijke winstbox een gecompliceerde operatie zou worden met grote negatieve gevolgen voor de inkomenspositie van ondernemers.

Fiscale voordelen voor ZZP'ers
De nieuwe winstbox voor ondernemers was bedoeld om een stop toe te roepen aan de grote fiscale voordelen voor ZZP'ers. Deze groep ondernemers betaalt tot een winst van 20.000 euro vrijwel geen inkomstenbelasting. Dit is een doorn in het oog van het kabinet, die stelt hierdoor veel geld mis te lopen. De winstbox voor ondernemers zou in totaal 500 miljoen euro moeten opleveren voor de staat.

Stichting ZZP Nederland is door het kabinet uitgenodigd mee te denken over de mogelijkheden om de problematiek rond schijnconstructies met ZZP'ers aan te pakken. Het kabinet heeft een interdepartementaal onderzoek aangekondigd waarbij naast deze schijnconstructies ook naar de effecten van het fiscale beleid wordt gekeken.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!