Redactie - 15 juli 2014

Duitsland overweegt typemachines in te zetten om cyberspionage te voorkomen


Regelmatig schrijven we over oplossingen die bedrijven kunnen inzetten op cyberspionnen buiten de deur te houden en bedrijfsgeheimen veilig te stellen. De Duitse overheid gaat echter een stap verder. De Duitsers overwegen ouderwetse typemachine in te zetten om het de Amerikaanse geheime dienst NSA onmogelijk te maken bepaalde informatie in handen te krijgen.

Het nieuws is naar buiten gebracht door Patrick Sensburg, de voorzitter van de commissie die spionage door de NSA onderzoekt. De commissie is in het leven geroepen nadat bleek dat de Amerikaanse geheime dienst op grote schaal actief is in Duitsland. Zo tonen documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden aan dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel door de NSA is afgeluisterd. Ook is onlangs een medewerker van de Duitse geheime dienst aangehouden die informatie zou doorspelen naar de Amerikanen.

Allerlei maatregelen
Duitsland wil dit soort praktijken nu dus een halt toeroepen. De commissie heeft hiervoor allerlei voorstellen gedaan, die variëren van de inzet van versleutelde telefoons zoals de Blackphone tot het regelmatig controleren van smartphone op malware. Ook worden allerlei maatregelen genomen die geheim blijven en waar Sensburg dus niets over wil zeggen.

Een opvallende maatregel die de Duitsers overwegen is het inzetten van ouderwetse niet-elektronische typemachines. Deze machines zijn niet verbonden met internet of elektronische systemen en kunnen dus via internet niet worden gehackt. Het is voor een geheime dienst als de NSA dan ook een grotere uitdaging informatie die op een dergelijke machine wordt uitgeschreven in handen te krijgen.

Data via geluid doorspelen
De maatregel van de Duitsers toont aan hoe moeilijk het is informatie uit handen te houden van een partij die alles-op-alles zet om deze data juist te bemachtigen. Het offline houden van informatie is hiervoor cruciaal. Hacktechnieken zijn tegenwoordig echter dusdanig vergevorderd dat het simpelweg offline houden van een computer niet voldoende is.

Eerder werd namelijk al aangetoond dat het mogelijk is data door te geven door gebruik te maken van de microfoon en speaker die standaard in PC's is ingebouwd. Malware kan hierdoor volledig draadloos via geluid data doorgeven van een computer zonder internetverbinding naar een machine die wel in verbinding staat met internet. Deze laatste machine kan de data vervolgens via internet alsnog doorsturen naar de cybercriminelen of spionnen.

Typemachines
Dergelijke extreme hackpogingen kunnen worden voorkomen door een machine zonder speakers en microfoons te gebruiken. Een ouderwetse typemachine is hiervan een perfect voorbeeld.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!