Redactie - 18 juli 2014

Energieverbruik van ICT-hub Amsterdam kan tot 90% worden teruggedrongen


ICT-apparatuur verbruikt veel energie. Met name datacenters worden gezien als enorme energieslurpers. Het energieverbruik blijkt echter fors te kunnen worden teruggedrongen. Onderzoek van de gemeente Amsterdam wijst uit dat het energieverbruik van ICT in de Amsterdamse regio met maar liefst 66% tot 90% kan worden teruggedrongen.

Amsterdam is één van de grote ICT-knooppunten, ook wel ICT-hubs genoemd, in Nederland en deed daarom onderzoek naar energiebesparingen. De studie 'Zervers, Zuinige Servers' laat zien dat 19.000 ICT-bedrijven in de regio Amsterdam actief zijn. In de regio staan 40 datacenters, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 11% van het totale energieverbruik van alle Amsterdamse bedrijven. Het energieverbruik van de datacenters is dan ook enorm.

Invloed van klanten op energieverbruik
De onderzoekers stellen dat het energieverbruik van datacenter aanzienlijk kan worden teruggedrongen. Wel is dit bij het ene bedrijf makkelijk dan bij het andere. Een bedrijf dat bijvoorbeeld alle datacentervoorzieningen in eigen beheer heeft kan rechtstreeks invloed uitoefenen op het energieverbruik. Een bedrijf dat echter datacenterruimte verhuurt, ook wel colocatieruimte genoemd, heeft nauwelijks invloed op het energieverbruik van een klant. De onderzoekers stellen dan ook dat zowel ICT-bedrijven, beheerders en klanten moeten meewerken om het energieverbruik effectief te kunnen inperken.

De gemeente Amsterdam gaat sturen op de implementatie van vrije koeling in meer datacenters. De koeling van datacenters verbruikt namelijk veel energie. Bij vrije koeling wordt een datacenter gekoeld met behulp van de buitenlucht, die in Nederland doorgaans lager ligt dan de temperatuur in het datacenter. Hierdoor hoeft de koelinstallatie minder hard te werken dan een traditionele koelinstallatie en verbruikt minder energie. Het onderzoek stelt dat met vrije koeling een energiebesparing van ongeveer 15% kan worden gerealiseerd. In 2016 is vrije koeling naar verwachting de standaard.

ICT-apparatuur inregelen
De overige besparing kan worden gerealiseerd door nieuwe ICT-apparatuur te implementeren en deze apparatuur goed in te regelen. Daarnaast zouden datacenters capaciteit van servers beter moeten benutten, waarbij virtualisatie een belangrijke rol kan spelen.

De gemeente Amsterdam wil om het plan in de praktijk te brengen aanvullend onderzoek uitvoeren. Daarnaast worden in overleg met de branches pilots opgestart en instrumenten ontwikkeld om het energieverbruik van de Amsterdamse ICT-sector terug te dringen.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!