Redactie - 23 juli 2014

EMC boekt omzetrecord van 5,9 miljard dollar, winst daalt


Storage leverancier EMC boekte in het tweede kwartaal van 2014 een omzetrecord van 5,9 miljard dollar, een stijging van 5 procent jaar-op-jaar. Dat is meer dan de analisten hadden verwacht. De GAAP nettowinst daalde met 16 procent van 701 naar 589 miljoen dollar vanwege hogere kosten. De winst per aandeel op basis van GAAP was 28 dollarcent. 

De omzet steeg gestaan, er was vooral een sterke groei rond de VNX, VMAX en VCE Vblock storage business.  De omzet uit Emerging Storage groeide met 52 procent zoals de XtremIO all-flash storage array, ViPR software-defined storage, Isilon scale-out storage en Data Domain replicatie appliances. Pivotal, dat big data en analytics software levert, groeide met 29 procent.

Cash flow

EMC genereerde in het tweede kwartaal 1,3 miljard dollar aan operationele cash flow en 930 miljoen dollar aan vrije cash flow - een stijging van 2 procent respectievelijk 10 procent vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar. EMC eindigde het kwartaal met 14,6 miljard dollar in kas en investeringen. Het bedrijf kocht ongeveer 600 miljoen dollar van zijn gewone aandelen in het tweede kwartaal terug en keerde ongeveer 200 miljoen dollar uit aan aandeelhouders via een driemaandelijks dividend.

Pivotal 

Joe Tucci, EMC Chairman en CEO zegt een verklaring: “Onze industrie en klanten bevinden zich in het midden van een enorme transformationele verandering en de snelheid van die verandering neemt alsmaar toe. EMC heeft dit op tijd geconstateerd, de juiste strategie uitgezet en voert dit nu uit met succes. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden van de onderdelen EMC Information Infrastructure, VMware en Pivotal trekken we nieuwe klanten aan en gaan bestaande klanten meer investeren. We zijn ervan overtuigd dat, als gevolg hiervan, EMC, onze klanten en aandeelhouders als eersten gaan profiteren van deze transformatie.”

VNX 

Coen Bos (foto), country manager EMC Nederland, over de resultaten in de Nederlandse markt: “Nederland heeft een goed kwartaal gedraaid. We maken wederom een groei door in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. En dat is bijzonder, want de markt van externe storage krimpt nog steeds. EMC is in staat, in deze periode, met nieuwe productinnovaties in te spelen op de toenemende wens naar efficiënte opslag en beheer van bedrijfsdata. De verkoop van VNX-storage-oplossingen en all-flash-technologie hebben gezonde groei laten zien. Daarnaast heeft de focus op het Software-Defined Datacenter gezorgd voor een toename van klanten dat software-oplossingen en diensten voor dit platform afneemt.”

Elliott Management

Intussen heeft activistische investeerder en hedge fonds Elliott Management 1 miljard dollar belang genomen in storage leverancier EMC, die 80 procent van de VMware-aandelen heeft. Doel van Elliott Management is om VMware uit de EMC federatie te halen en er een apart bedrijf van te maken. EMC zou echter VMware nodig moeten hebben om een sterke speler te zijn rond de markt voor geconvergeerde infrastructuren, waar ook Cisco, Dell, HP, IBM en Fujitsu actief zijn. VMware zg zijn omzet met 17 procent stijgen.

EMC verwacht in 2014 een omzet van 24,6 miljard dollar te halen. In 2013 was de omzet 23,2miljard dollar. 

Door: Witold Kepinski

 
 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!