Apparaten op afstand opladen met nieuwe technologie
07-08-2014
Deel dit artikel:

Apparaten op afstand opladen met nieuwe technologie

Er wordt hard gewerkt aan een methode om apparaten op afstand te kunnen opladen door middel van ultrasone trillingen. De ontwikkelaar is het Amerikaanse uBeam.

Een eerste prototype is reeds gepresenteerd, zo meldde de New York Times. De technologie zet electriciteit om in geluid, dit wordt vervolgens verstuurt als ultrasone trillingen door de lucht. Een ontvanger in bijvoorbeeld een mobiele telefoon zet die trillingen vervolgens weer om in electriciteit. Zodoende is het mogelijk te lopen door een ruimte met de smartphone of tablet, terwijl het tegelijkertijd oplaadt. "Het zorgt voor een wifi-achtige ervaring", aldus de 25-jarige oprichter Meredith Perry. Bestaande technologieën voor draadloos opladen vereisen nog altijd dat het apparaat contact maakt met een draadloze oplader, of in andere gevallen dicht in de buurt is van een oplader.

Geen kabels meer nodig
De oplader in kwestie is met een dikte van 5 millimeter bovendien erg dun, en zouden mogelijk aan muren kunnen worden bevestigd. "Als er overal draadloze energie is, kunnen batterijen in omvang krimpen omdat de accu's altijd opladen", nogmaals Perry. "Je zult nooit meer een kabel nodig hebben, of internationale adapters."

Internet of things
Deze technologie kan tevens ook worden gebruikt om gevoelige informatie te versturen door de oplaadstations. Hierdoor is uBeam uitermate geschikt voor 'the internet of things'; de opkomst van slimme (huishoudelijke) apparaten, aldus Perry.
De technologie kent ook zijn beperkingen. Zo kunnen de ultrasone trillingen niet door muren heen worden verstuurd, waardoor een combinatie van een wifi-router met de nieuwe oplaadtechniek niet mogelijk is.

Over 2 jaar op de markt
De eerste uBeam is naar verwachting over twee jaar op de consumentenmarkt te verkrijgen. Aanvankelijk zal er gericht worden op twee verschillende versies, een voor kleine ruimtes zoals kantoren en huiskamers en een voor grotere ruimtes zoals stadions en vliegvelden.

NvD 
 
 

Terug naar nieuws overzicht