Optiver kiest voor innovatieve performance met Unified Storage van EMC
18-02-2013
Deel dit artikel:

Optiver kiest voor innovatieve performance met Unified Storage van EMC


Optiver werd in 1986 opgericht in Amsterdam en is inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste market makers in Europa, VS en Azië. Als market maker zorgt Optiver dat er voldoende liquiditeit op de beurs is. Market makers zijn altijd in de markt met een koop- en verkooporder en dit zorgt ervoor dat er altijd transacties kunnen plaatsvinden. Op dit moment heeft Optiver heeft ruim 600 medewerkers in dienst en kantoren in vier verschillende continenten.

Van oorsprong is Optiver een echt handelsbedrijf, maar sinds de jaren negentig is er steeds meer invloed gekomen van IT. Rond 2000 zijn eigenlijk alle beurzen van floor trading verschoven naar screen trading. De handelaren zijn nog steeds verantwoordelijk, maar zij zijn tegenwoordig meer verantwoordelijk voor het optimaal benutten van de trading software. 

Een stabiele backoffice storage-omgeving is een vereiste om de enorme datastroom op te slaan. Het is cruciaal voor de business continuïteit en een voorwaarde om gegevens te kunnen analyseren. Ook speelt storage een belangrijke rol bij het kunnen voldoen aan de geldende compliance voorschriften.

Uitdaging
Tijdens de voorbereiding van een VDI-implementatieproject binnen Optiver was één van de conclusies dat er extra storage-capaciteit nodig was om de gewenste performance te kunnen bieden. Hierbij werd al snel duidelijk dat de storage array die op dat moment werd gebruikt, aan vervanging toe was. Daarnaast werden er verschillende local storage-oplossingen ingezet en bleek het compliance-archief erg duur om te beheren. 

“We hebben vrij lang met de vraag geworsteld of we enkel storage-capaciteit zouden inkopen voor dit specifieke VDI-project of dat we onze storageomgeving grondig zouden vernieuwen”, stelt Pim ’t Hart, project manager bij Optiver. “We hebben er toch voor gekozen om in één keer het hele pakket aan storage-problemen aan te pakken. Wanneer er verschillende oplossingen in gebruik zijn, is het erg lastig en tijdrovend om de storage-capaciteit in de gaten te houden en tijdig aan te passen. Je hebt dan altijd wel ergens een capaciteitsprobleem en daarom moet je steeds tijdelijke oplossingen verzinnen en capaciteit verschuiven.”

oplossing
“We hebben een aantal oplossingen vergeleken en hierbij bleven er twee mogelijkheden over waarvan de EMC-oplossing het beste aansloot bij de wensen van de organisatie”, vervolgt ’t Hart. “Wij waren op zoek naar een gedegen Enterprise oplossing, dus dan kom je al snel uit op de grote spelers in de markt. De voorkeur van onze engineers ging ook uit naar de oplossingen van EMC. De omgeving is zeer dynamisch en vereist het onverwachts kunnen opschalen. Dit in zowel performance als capaciteit, waarbij bijvoorbeeld de VDI-omgeving in de toekomst meer performance gaat vragen, maar niet meer capaciteit en er voor het archief meer capaciteit wenselijk is maar niet meer performance. 

Bij de migraties is er gekozen om in verschillende fasen te werken. In de eerste fase is de storage-capaciteit gerealiseerd voor verschillende projecten en systemen, zoals het VDI-project en enkele onderdelen van het oude systeem. Hierbij is een combinatie gemaakt van eenvoudig te migreren trajecten en projecten waarbij direct behoefte was aan extra opslagcapaciteit. 

“We merken eigenlijk weinig van de nieuwe storage-omgeving, maar dat is eigenlijk alleen maar een goed teken”, concludeert ’t Hart. “We hebben geen capaciteitsproblemen meer en de storage-omgeving is altijd beschikbaar. Een groot voordeel is dat de EMC-oplossing heel veel nieuwe features biedt, waardoor we ook in de toekomst nog nieuwe mogelijkheden kunnen benutten. Zo willen we de storage- en VMware-omgeving integreren en we denken er bijvoorbeeld over om onze data te repliceren naar een andere locatie.” 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage