BouwCenter Nelemans klaar voor de toekomt met nieuwe infrastructuur
18-02-2013
Deel dit artikel:

BouwCenter Nelemans klaar voor de toekomt met nieuwe infrastructuur


Om de snelheid van de ICT-omgeving te verbeteren en klaar te zijn voor ontwikkelingen als cloud computing, vernieuwde BouwCenter Nelemans vrijwel zijn gehele infrastructuur, van storage tot en met de Citrix-omgeving. De kern van de nieuwe architectuur is het volledig gevirtualiseerde EMC VNX5300 platform van EMC. “Hierdoor zijn ons backoffice systeem en de BI-oplossing heel veel sneller geworden. Queries die vroeger vier minuten duurden, zijn nu in een minuut uitgevoerd. De performance is met sprongen verbeterd.” Een gesprek met Erik van Riel, hoofd ICT bij BouwCenter Nelemans.

Uitdaging
BouwCenter Nelemans is een groothandel in hout, bouw- en afbouwmaterialen met daarnaast een aantal showrooms met keukens, wand- en vloertegels, badkamers, inloopkasten, binnen- en buitendeuren. Het familiebedrijf heeft zeven vestigingen in West-Brabant en Zuid-Holland en er werken ongeveer 180 mensen. “Vrijwel alle medewerkers hebben te maken met Dibis, ons backofficesysteem. Dat is verouderd, en daarom zullen we een keer naar een nieuw ERP-platform moeten overgaan. Om daar klaar voor te zijn, was het noodzakelijk eerst  onze infrastructuur te vernieuwen”, vertelt Van Riel.

Een belangrijke eis aan de nieuwe omgeving was virtualisatie. “Op termijn willen we misschien delen van onze data buiten de deur gaan zetten. Om dat straks makkelijk te kunnen koppelen aan de systemen en applicaties die on premise draaien, is het verstandig om nu al een private cloud te bouwen.”

Dat was niet mogelijk met het bestaande storageplatform. “We konden die apparatuur niet virtualiseren. Server en storage waren onlosmakelijk verbonden, het was niet mogelijk daar een virtualisatielaag tussen te plaatsen.” Bovendien wilde BouwCenter Nelemans meer grip op de beschikbaarheid van systemen. “In de oude situatie grepen processen die op één server werden uitgevoerd, soms op ongewenste momenten op elkaar in. Als bijvoorbeeld de ene applicatie een reboot maakte, dan viel de andere uit. Als je je omgeving virtualiseert, dan kun je voor iedere applicatie een virtuele server aanmaken en heb je dat probleem niet meer”, weet Van Riel.

Oplossing
BouwCenter Nelemans ging te rade bij vaste ICT-partner TARQ Information Technology. “Zij zijn onze huisleverancier en kennen onze situatie door en door. In het verleden hebben ze ons altijd met raad en daad terzijde gestaan. We hebben voor dit grote project dan ook niet verder gekeken of een andere leverancier het project misschien goedkoper kon uitvoeren: de kwaliteit van de oplossing stond voor ons centraal”, vertelt Van Riel. 

TARQ ontwierp een storageplatform op basis van EMC VNX5300. De keus voor EMC is voornamelijk gebaseerd op de perfecte integratie met VMware. Een belangrijke pré van de VNX5300 Series zijn FAST en FAST Cache. BouwCenter Nelemans gebruikt drie storage tiers: solid state disken waar het I/O-intensieve ERP-systeem op draait; SAS-disken voor alle operating systems van de servers en de SQL-databases, en 7200RPM schijven voor de logging van transactionele gegevens. FAST analyseert wanneer er van deze basisindeling moet of kan worden afgeweken, omdat data sneller beschikbaar moet zijn of juist zelden wordt opgevraagd. Dit zorgt voor een hogere performance en een efficiënter gebruik van de tiering, wat de kosten verlaagt.

Voor de backup maakt BouwCenter Nelemans gebruik van een managed service oplossing van TARQ op basis van Data Domain. “We maakten altijd nog een backup op tape. Behalve dat het veel gedoe was, zouden we natuurlijk vreselijk de klos zijn geweest op het moment dat we zo’n backup terug hadden moeten zetten. Die tapes liggen bij mij thuis. Je bent zo een dag verder voordat je dat voor elkaar hebt. Dat is gelukkig nooit voorgekomen, en dat is maar goed ook”, lacht Van Riel.

Snelle Storage
De implementatie verliep volgens wens. Vlak voor kerst ging het nieuwe systeem live. Hoewel er in de nazorg nog wat kleine werkzaamheden moeten gebeuren, is Van Riel over het storageplatform erg enthousiast. “We boeken nu al een enorme snelheidswinst. Een ingewikkelde BI-berekening die voorheen meer dan twaalf uur vergde, is nu binnen zes uur klaar. Als we straks de laatste losse eindjes ook hebben opgelost, verwacht ik een snelheidswinst van een factor vijf tot tien te halen”, zegt Van Riel. Ook de performance van het backofficesysteem is verbeterd. Dat merken gebruikers vooral als ze een zoekopdracht geven in de ruim 250.000 producten tellende artikeldatabase. “Als je op artikelnummer zoekt, merk je dat niet. Maar als je op letter zoekt of een product zoekt waarvan we veel verschillende varianten leveren, dan komt het systeem sneller terug met een antwoord. Een paar seconden tijdwinst mag dan misschien niet veel lijken, maar is dat wel als je een klant aan de telefoon hebt die graag snel een antwoord wil”, weet Van Riel.

De veertien fysieke servers zijn teruggebracht naar vijf, waar momenteel 24 virtuele servers op draaien. Dat komt de stabiliteit van de omgeving ten goede. “We hebben er nu geen last meer van dat de ene omgeving de andere beïnvloedt. Dat heeft ook weer voordelen voor de beschikbaarheid van systemen.” 

Betrouwbare Back-up
Ook over de Data Domain back-updienst, die BouwCenter Nelemans afneemt bij TARQ, is Van Riel te spreken. “We maken nu ieder weekend een back-up van het gehele systeem. Voorheen was dat simpelweg niet mogelijk, dat zou te lang duren en te ingewikkeld zijn. Nu is het een kwestie van een druk op de knop op vrijdagmiddag, en maandag zie je de melding dat de back-up is gelukt.” 

Ook in geval van een restore is BouwCenter Nelemans met de nieuwe oplossing in theorie beter af, al is Van Riel blij dat hij daar nog geen praktijkervaring mee heeft. “En ik hoop die ervaring ook niet te krijgen.” Daar heeft hij alle vertrouwen in. In het verleden is de ICT-omgeving altijd zeer stabiel gebleken. Hij heeft dan ook het volste vertrouwen in partner TARQ De relatie is sinds dit project alleen maar verbeterd. “De implementatie is prima verlopen, mede dankzij de goede voorbereiding. We hebben nog wat losse eindjes die moeten worden opgelost, en daar werken we samen met TARQ hard aan. Zo werkt ons verouderde backofficesysteem nog niet goed samen met VMware. Momenteel onderzoeken we waar dat aan ligt. Het is fijn te zien dat TARQ daar minstens net zo veel energie in steekt als wij. Net als dit hele project is ook dat echt een gezamenlijke uitdaging.”

Hij is tevens blij met de ondersteuning die hij van EMC heeft gekregen. “De informatievoorziening vanuit EMC was goed. Ik heb niet iedere dag een vervanging van een storage-omgeving bij de hand. Zij hebben veel kennis aan ons overgedragen”, vindt Van Riel. “En ook nu staan ze nog altijd met raad en daad voor ons klaar.” 

BouwCenter Nelemans is klaar voor de toekomst. “De infrastructuur is nu volledig up-todate. Hier kunnen we de komende jaren mee vooruit.”

Terug naar nieuws overzicht