Redactie - 16 april 2014

Schaalbare storage is ruggengraat van productieomgeving

 

Dedicon is in Nederland dé specialist in het maken van alternatieve leesvormen voor mensen die blind of slechtziend zijn, of hinder hebben van dyslexie of een andere leesbeperking. Dedicon onderzoekt en ontwikkelt daartoe oplossingen die ervoor zorgen dat iedereen toegang tot informatie, literatuur, lectuur of nieuws heeft in een vorm die bij hem of haar past. Zo maakt men onder meer boeken, kranten, tijdschriften, educatief materiaal en informatie in vergrote, digitale en gesproken vorm, in braille en in hybride vorm (een combinatie van beeld en spraak).

Dedicon werkt in opdracht van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, het Ministerie van OCW en tevens voor alle bedrijven en instellingen die hun informatie in toegankelijke vorm willen aanbieden. Blinden, slechtzienden en sinds enkele jaren ook mensen met dyslexie kunnen de voor hen geschikte informatieproducten bij Dedicon veelal kosteloos lenen en bestellen. Jaarlijks produceert de organisatie 1,6 miljoen Daisy-cd’s met gesproken tekst en zet men vijf miljoen tekstpagina’s om naar braille voor zo’n veertigduizend klanten. Dat gebeurt vanuit twee locaties: Rijswijk en Grave, waar het hoofdkantoor is gevestigd. De data voor aanmaak van de informatieproducten neemt bijna veertig terabyte (TB) in beslag. Dat maakt een overstap naar een nieuwe storage-oplossing noodzakelijk die de toekomstige datagroei kan opvangen.

Uitdaging

Arno van Hout, manager afdeling Informatie en Automatisering (I&A) bij Dedicon: “Na vijf jaar gewerkt te hebben met de NS 40 en 80 van EMC – en daarvoor met zeer arbeidsintensieve tape-opslag - waren we toe aan een nieuwe oplossing voor storage om de verwachte datagroei op te vangen. Daartoe hebben we een prognose gemaakt van de datatoename voor de komende vijf jaar. Dedicon innoveert en introduceert met regelmaat nieuwe producten en online diensten, ook omdat nieuwe technieken dat mogelijk maken. Zo zijn er voor mensen die dyslectisch zijn inmiddels meerdere technieken (Kurzweil, KES, Sprint) die hen helpen met lezen. Tien jaar terug lag onze focus op het beschikbaar krijgen van bestanden en het toegankelijk maken van websites.  Tegenwoordig richten we ons op productontwikkeling en moderne oplossingen die aansluiten op de behoeften van onze klanten, zoals het streamen van audio. Mede daardoor zal data in omvang groeien naar honderd TB in 2017. Een harde eis is dat de nieuwe inrichting van de storage-omgeving niet ten koste gaat van de performance. Stagnatie in onze productieomgeving, waar onder meer achtduizend cd’s per dag worden aanmaakt, is onacceptabel.”

Oplossing

Om tot een keuze te komen nam men verschillende storage-oplossingen van diverse aanbieders onder de loep. De oplossing die het best aansluit bij de eisen van Dedicon bleek EMC Isilon. Theo Bongers, senior systeembeheerder bij Dedicon: “EMC Isilon is een NAS-oplossing. Dat is prettig, want er is niet al te veel diepgaande kennis nodig en we kunnen er gewoon snel mee werken. Daarbij speelde de ondersteuning door de partner DHS mee in de keuze.”

De schaalbaarheid zonder verlies aan performance bij uitbreiding van EMC Isilon was voor Arno van Hout doorslaggevend. “Een extra reden waarom we opnieuw en overtuigd voor EMC kozen, is dat het een oplossing is waarbij groei mogelijk is. Bij EMC Isilon koop je bij elke uitbreiding zowel opslag- als rekencapaciteit bij. Dat heeft voor ons de doorslag gegeven.” De migratie nam slechts drie maanden in beslag en inmiddels werkt Dedicon al weer geruime tijd met EMC Isilon-storage op de twee locaties. In Rijswijk staat een redundant systeem, dat in geval van een calamiteit direct alle taken kan overnemen van het systeem in de vestiging in Grave. Theo Bongers: “Om de zoveel tijd wordt een deel van onze data gesynchroniseerd. De redundante storage in Rijswijk is tevens onze back-up. Bij de hoeveelheid data waar wij mee werken in onze productieomgeving is back-ups maken bijna niet meer mogelijk. Het is té tijdrovend om dat te doen.”

Voordelen

“Een voordeel van EMC Isilon is dat het makkelijk uit te breiden is”, aldus Theo Bongers. “We kennen bij Dedicon een volcontinu productieproces en de EMC Isilon maakt het mogelijk een nieuw cluster toe te voegen zonder dat een echte migratie nodig is. Het volstaat om eenvoudig hardware bij te plaatsen. Daarnaast ervaar ik de ondersteuning van EMC bij een storing als zeer positief. Ook verlopen de systeemupdates boven verwachting, waardoor we altijd over de nieuwste functies beschikken en maximaal kunnen profiteren van de oplossing.” Ook Arno van Hout is enthousiast over de keuze voor het EMC Isilon storage-systeem: “Het werkt naar alle tevredenheid, want de performance is aanzienlijk verbeterd in vergelijking met vorige systemen. De besparing zit voor Dedicon niet in het aantal fte’s, dat is gelijk gebleven. Wel zie ik dat de absolute kosten voor storage in onze productieomgeving over de afgelopen tien jaar meer dan gehalveerd zijn, terwijl ons datavolume wat we er verwerken is verviervoudigd. De prijs per megabyte is dus enorm gedaald.”

Contact

Wilt u weten hoe onze producten en diensten kunnen bijdragen aan het oplossen van uw business- en IT uitdagingen? Neem dan contact op via Netherlands@emc.com  of bezoek ons op www.netherlands.emc.com

 

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!