Droomhotel heeft WiFi van entree tot de zolder
16-05-2014

Droomhotel heeft WiFi van entree tot de zolder


Hotel Dream in het Belgische Mons is een luxe 4-sterren hotel, gevestigd in een prachtig neogotisch klooster uit de negentiende eeuw. Het gebouw was oorspronkelijk een toevluchtsoord voor de Zusters van Bélian en werd daarna gebruikt als kapel. Tweehonderd jaar later is het gebouw smaakvol gerestaureerd en verbouwd tot hotel, waarbij de historische omgeving werd voorzien van modern comfort. Hotel Dream combineert een uitzonderlijk goede keuken met een vriendelijke sfeer en een zeer goed geoutilleerd wellnesscentrum. Bij de uitgebreide 24-uurs service die het hotel haar gasten biedt, hoort natuurlijk een kwalitatief hoogwaardige internettoegang. Onder begeleiding van NETGEAR voorzag installateur ETS Delvaux het volledige hotel van WiFi. “Van de ingang tot aan de zolder, graag,” luidde de wens van de eigenaar.

Grote uitdaging
Het aanleggen van het WiFi-netwerk in hotel Dream was geen eenvoudige klus. De muren van het oude klooster zijn tussen de 1 meter en 1.80 meter dik en dat vormt een flinke uitdaging voor het installeren van een hoogwaardig draadloos netwerk. “Toen de eigenaar van het hotel ons de bouwtekeningen van het klooster liet zien, moest ik wel even slikken,” vertelt Etienne Passelecq,  IT Manager / Director van Ets Delvaux. “Dergelijke muren vormen een obstakel voor het WiFi-signaal en wil je door het hele hotel dezelfde hoogwaardige verbinding kunnen bieden, dan moet je de structuur en de inrichting van het netwerk van tevoren heel goed plannen. Daar kwam nog bij dat wij nog weinig ervaring met WiFi-netwerken van deze grootte hadden en niet goed wisten wat er allemaal mogelijk was met de netwerkcontrollers van NETGEAR. Gelukkig kregen we goed advies en ondersteuning van NETGEAR.”

Waarom NETGEAR?
Passelecq twijfelde aanvankelijk tussen netwerkoplossingen van diverse merken. “Ik keek onder meer naar de mogelijkheden, de betaalbaarheid en in hoeverre de leverancier ondersteuning zou bieden bij de installatie,” herinnert hij zich. “Uiteindelijk bleef NETGEAR over als de meest betaalbare optie, die toch de functionaliteit bood van de duurdere merken.” Ook de uitgebreide en professionele ondersteuning door de deskundigen van NETGEAR speelde grote een rol voor installateur Delvaux. “De adviseurs van NETGEAR hebben van begin tot eind meegedacht en hebben ons goed begeleid. Er moest een oplossing op maat worden bedacht en dankzij de prettige samenwerking tussen NETGEAR en onze mensen is er uiteindelijk een netwerk gerealiseerd wat ieders verwachtingen overtrof.” aldus Passelecq.

Sneller dan verwacht dankzij intelligente controller
Hoe zorg je dat het WiFi-signaal dekkend, snel en betrouwbaar is in een omgeving met muren van bijna twee meter dik? NETGEAR adviseerde om met kleine WiFi-cellen te werken. In combinatie met de intelligente controller van NETGEAR kan zo een evenwichtige verdeling van het netwerkverkeer gerealiseerd worden en kan op elke plek een goede ontvangst en datastroom worden gegarandeerd. “De intelligentie van een NETGEAR-netwerk zit niet in de acces points, maar in de netwerkcontroller,” legt Passelecq uit. “Die netwerkcontroller analyseert de vraag voor alle accespoints en kan daar volautomatisch en proactief op reageren door het aanpassen van de send-capaciteiten. Dus als er bijvoorbeeld een vergaderzaal is waar heel veel vraag naar internet ontstaat, dan halen we capaciteit weg van de plek waar minder vraag is. De controller is zo intelligent dat er nu overal een goed bereik en goede datatransfer mogelijk is.” Lachend besluit hij: “We hebben dankzij deze opzet een WiFi-netwerk gerealiseerd dat nog veel sneller is dan zelfs de mensen bij NETGEAR hadden verwacht.”

Tevreden gasten en tevreden personeel
Er zijn nu twee verschillende, van elkaar gescheiden virtuele netwerken (VLAN’s) beschikbaar in het hotel. Eén voor intern gebruik door het personeel en één voor de gasten. Het interne VLAN wordt onder meer gebruikt om bestellingen aan de keuken door te geven en voor de onderlinge communicatie van het personeel. Zowel de gasten als het personeel van hotel Dreams zijn erg tevreden over het resultaat. Niet in de laatste plaats dankzij de stijlvolle implementatie van de access points. “Eén van de mooiste dingen van deze installatie vind ik de afwerking van de access points,” vertelt Passelecq enthousiast. “De klassieke kamers wil je natuurlijk niet ontsieren met een onooglijk wit of grijs kastje. Dat hebben we in de Dream zeer goed opgelost, al zeg ik het zelf, met het ontwerp en de kleur: een vierkant afgerond bordje dat tegen het plafond zit geschroefd. Als je niet weet hoe de access points eruit zien, dan zie je ze niet.”

Dat ook de eigenaar van het hotel tevreden is, blijkt wel uit het feit dat hij Ets Delvaux de opdracht heeft gegeven om nog twee van zijn hotels van een gelijksoortige WiFi-oplossing met NETGEAR producten te voorzien.

Voordelen op een rij:

  • Dekkend WiFi-signaal in omgeving met muren van bijna 2 meter dik
  • Uitgebreide en professionele ondersteuning door NETGEAR
  • Mooie afwerking van de access points
  • Uitmuntende prestaties en garantievoorwaarden

 

Geïnstalleerde NETGEAR apparatuur:

  • WC7520
  • WNDAP360
  • GS748TPS-100EUS
  • UTM9SEW-100EUS

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Netwerken