Basisschool 't Spoor bereidt leerlingen voor op de toekomst met NETGEAR
23-06-2014

Basisschool 't Spoor bereidt leerlingen voor op de toekomst met NETGEAR


Basisschool 't Spoor is een moderne leeromgeving, waar men gelooft in krachtige persoonlijke ontwikkeling om het beste in elk kind naar boven te halen. De school gebruikt sinds kort iPads als hulpmiddel tijdens de lessen en is daarmee één van de eerste Limburgse basisscholen die deze moderne leermethode implementeert. Voor de installatie en de ondersteuning ging 't Spoor in zee met Apple Solution Expert ivizi, die een totaaloplossing leverde inclusief een goed beveiligd draadloos netwerk op basis van NETGEAR-apparatuur.

Nieuwe onderwijsvisie
't Spoor gebruikt de iPads bij alle vakken. Als zoekhulpmiddel, voor educatieve spellen, voor het maken van filmpjes, het afnemen van interviews of om met de hele klas tegelijk te reageren op een vraag van de leerkracht. 'Tegelijkertijd' en 'samen' zijn kernwoorden die belangrijk waren bij de beslissing van de school om met iPads te gaan werken. “Voorheen hadden we een lokaal waar de computers stonden en dan moest je een rooster maken om te bepalen wie er achter de computer kon,” vertelt Anouk Willems, lid van het managementteam en groepsleerkracht van groep 7 en 8. “Nu kunnen de leerlingen allemaal tegelijkertijd gebruik maken van moderne leermiddelen en dat werkt een stuk prettiger.” De modernisering is onderdeel van de nieuwe onderwijsvisie van de school, waarin onder meer het inzetten van ICT een grote rol speelt. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich computervaardigheden eigen maken. De kans is groot dat ze deze vaardigheden in de toekomst nodig gaan hebben en daar willen wij ze op voorbereiden. De inzet van iPads geeft ruimte voor de brede blik en de samenwerkingsfilosofie: het ontwikkelen van eigen, individuele talenten van kinderen en de vaardigheden van de 21e eeuw. Deze vaardigheden betreffen bijvoorbeeld ICT en informatieverwerking, samenwerken en kritisch, probleemoplossend en creatief denken. De rol van de leerkracht verandert naar een coachende rol voor kinderen of groepjes kinderen die samenwerken.”

NETGEAR voor de professionele markt
De school ging op zoek naar een leverancier die naast het leveren van de producten ook technische ondersteuning kon bieden als dat nodig was. Apple Premium Reseller ivizi zit slechts één straat verderop en bleek in staat te leveren wat er nodig was. “'t Spoor had naast de iPads ook een goed beveiligd netwerk nodig, dat onderverdeeld moest worden in een gastnetwerk en een netwerk van de school,” herinnert Luc Janssen van ivizi zich. “Daarnaast moest het netwerkverkeer met zoveel gebruikers in goede banen worden geleid, wat wil zeggen dat de bandbreedte goed verdeeld moet kunnen worden en dat access points het van elkaar kunnen overnemen in geval van een defect.” Als Apple Premium Reseller werkte ivizi altijd met netwerkapparatuur van Apple, maar men was al een tijdje op zoek naar een professionelere variant voor grotere organisaties. Zo kwam men bij NETGEAR uit. “De prijs / kwaliteitsverhouding, gecombineerd met het eenvoudige, gecentraliseerde beheer, was voor ons doorslaggevend,” zegt Janssen. “NETGEAR biedt uitgebreidere configuratiemogelijkheden en netwerkapparatuur die meer geschikt is voor de professionele markt dan Apple.”

Uitstekende ondersteuning
Aangezien dit voor ivizi de eerste grote installatie met NETGEAR zou worden, is er voor de installatie eerst een proefopstelling gemaakt. Dit vanuit de visie dat ivizi de klant van het begin tot het eind begeleidt bij de implementatie van nieuwe producten en een gedegen inventarisatie maakt die als basis dient voor het uiteindelijke advies. “We hadden twee dagen ingepland om te experimenteren met het aanleggen van het netwerk voor we aan de slag gingen bij de klant, maar na één dag waren we eigenlijk al zo goed als klaar. Zo eenvoudig is de NETGEAR-apparatuur.” Het netwerk werd geïnstalleerd tijdens de kerstvakantie, zodat leerlingen en docenten geen enkele hinder ondervonden. “We hebben er erg veel van geleerd. Office 365 wilde bijvoorbeeld niet meer verbinden, maar aan de hand van de uitstekende support van NETGEAR hebben we dit probleem snel opgelost.”

Officiële opening
Op de geslaagde installatie volgde een officiële opening, waarbij het nieuwe leren werd uitgelegd aan ouders, docenten en leerlingen. Om de mogelijkheden te demonstreren maakten de leerlingen met hun iPad filmpjes die ze vervolgens draadloos naar een televisiescherm konden streamen. De nieuwe mogelijkheden werden erg enthousiast ontvangen door alle aanwezigen en inmiddels kan basisschool ’t Spoor niet meer zonder. “Je raakt erg snel gewend aan een iPad tijdens de les,” zegt Willems. “Er zijn geen wachtrijen meer bij het computerlokaal en we merken zelfs een toegenomen interesse van ouders uit andere wijken. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar ons hoofddoel met dit project is niet om leerlingen te trekken, maar om het in de praktijk brengen van onze nieuwe onderwijsvisie.”

NETGEAR als toekomstige partner
Het werken met NETGEAR-apparatuur is ook installateur ivizi bijzonder goed bevallen. Zo goed zelfs dat ze inmiddels elf scholen hebben voorzien van Netgear apparatuur waar zij eerder iPads hadden geleverd. “We adviseren deze scholen hun netwerk te vernieuwen met NETGEAR, omdat het dan allemaal veel soepeler gaat werken en er een veel betere dekking te realiseren valt,” zegt Janssen. “NETGEAR is voor ons een goede partij geworden om zakelijke MKB klanten te voorzien van een volledige oplossing. We kunnen nu het complete pakket leveren, van bekabeling tot ondersteuning.”

De voordelen op een rij
• Gunstige prijs / kwaliteitsverhouding
• Uitgebreide configuratiemogelijkheden
• Centraal beheer van het netwerk
• Eenvoudig in gebruik
• Uitstekende ondersteuning door NETGEAR

Gebruikte NETGEAR apparatuur
• 1x Netgear Pro Safe 20-AP Wireless Controller WC7520 with 9x NETGEAR ProSafe Duabl Band Wireless-N Access
• 3x NETGEAR ProSafe Dual Band Wireless-N Access Point WNDAP360
• 1x Netgear ProSafe Unified Threat Management Appliciance UTM150
• 1x Netgear ProSafe GS728TP Gigabit Smart Switch

 

Terug naar nieuws overzicht