Redactie - 25 september 2012

SUSE: 'ook zonder Novell doen we het prima'


Met een nieuw sales- en servicesteam, een aangepast productportfolio en hernieuwd vertrouwen uit de markt, heeft Linux-leverancier SUSE zich de laatste tijd weten te hervinden. Dat vertelt Ronald de Jong (foto), vice-president EMEA sales in een vraaggesprek tijdens de eerste jaarlijkse SUSE-conferentie in het Amerikaanse Orlando.

Het 20-jarige Duitse SUSE moest zichzelf opnieuw op de kaart zetten, nadat moederbedrijf Novell in april 2011 werd overgenomen door The Attachmate Group. De activiteiten werden opgesplitst en ondergebracht in vier zelfstandige divisies: Attachmate, Novell, NetIQ en SUSE.

Afwachtend
“Vóór de overname stond Novell ruim een jaar te koop en dat maakte onze klanten en de markt heel afwachtend”, vertelt De Jong. “Het kostte ons veel moeite om bestaande contracten te vernieuwen en nieuwe klanten te werven. Zo vroegen velen zich af of de continuïteit was gewaarborgd.”
 
Aan die twijfel kwam pas een eind nadat Attachmate zijn plannen bekendmaakte. De Jong: “De opsplitsing zelf was wel een intensief en ingewikkeld proces.” Zo moest het grootste deel van de IT-infrastructuur tussen SUSE en Novell worden ontkoppeld. Tegenwoordig zijn enkel de systemen van de afdelingen finance, operations en legal nog gedeeld.

"Bovendien bleek dat slechts weinig Novell-medewerkers over waren om voor voor SUSE te werken, vertelt De Jong. Dat komt omdat Attachmate vier business units in het leven heeft geroepen, met een eigen P&L en R&D. Intern betekende dat dat er weinig mensen over waren voor SUSE, omdat de beschikbare medewerkers zijn verdeeld over de vier business units. Het bedrijf moest daardoor veel nieuwe mensen aannemen. Dat nam bij elkaar ongeveer een halfjaar in beslag. Nu, anderhalf jaar na de overname door Attachmate, telt SUSE zo’n 400 medewerkers in Europa. Daarvan zijn er twaalf in de Benelux. Zelf is De Jong gevestigd in het kantoor in Alphen aan den Rijn.

Op de rails
Vanaf eind 2011 heeft SUSE alles weer op de rails. Tegen die tijd beseften de meeste klanten, technologiepartners en OEM-partijen dat de nieuwe organisatie beter was dan het SUSE onder de vlag van Novell, vertelt de Nederlander.

In het transitietraject besloot de Linux-leverancier om zich voornamelijk toe te leggen op oplossingen voor de IT-infrastructuur. Als gevolg daarvan nam het bedrijf afscheid van enkele producten die daar te ver vanaf staan. Zo stootte SUSE de ontwikkeling en ondersteuning van Mono af. Dat is een open source implementatie van Microsoft’s .Net-framework. Ook biedt de leverancier vrijwel geen pre-loads meer op desktops van zijn technologiepartners (zoals HP). Enkel op de meest courante desktops wordt SUSE Linux tegenwoordig af fabriek geïnstalleerd.

SUSE Cloud
Er werden ook nieuwe producten toegevoegd aan het portfolio. De meest vernieuwende daarvan is SUSE Cloud, dat eind augustus werd aangekondigd. Het is een geautomatiseerd platform voor het beheer van private clouds, gebaseerd op open source platform Openstack. De Jong: “We hebben daar vanaf begin 2012 een enorm team op gezet. Nu hebben we versie 1.0 uitgebracht. Deze versie doet wat hij moet doen, maar er komen tijdens het gebruik vast nog verbeterpunten naar voren.”

De EMEA-baas vertelt dat hij nu zoekt naar een aantal eerste klanten die willen overstappen op het nieuwe cloudmanagement platform en de “kinderziektes” accepteren en terugkoppelen. Internetprovider Rackspace is een van die eerste klanten. In Nederland is SUSE-partner Fairbanks bij een klant bezig met de integratie van SUSE Cloud. De Jong wil niet kwijt wie dat is.

SUSEcon
SUSE organiseerde van 18 tot 21 september in het Amerikaanse Orlando zijn eerste jaarlijkse conferentie SUSEcon. Ongeveer 500 klanten en partners konden er deelnemen aan tientallen technische sessies. Er waren ook enkele plenaire sessies.

CEO Nils Brauckmann sprak over het heden en de toekomst van SUSE. Zo vertelde de Duitser dat het bedrijf afstevent op een omzet van zo’n 225 miljoen dollar in het gebroken boekjaar 2013. Uit Europa komt ongeveer 40 procent van de omzet. 40 procent komt uit Noord-Amerika en de rest voornamelijk uit de regio Azië-Pacific. Vooral China en de VS zijn groeimarkten voor SUSE. In Europa groeit het bedrijf met de markt mee.

Paarse hond
Het bedrijf wil de komende tijd meer marketing bedrijven. Tot dusver wordt SUSE vaak overstemd door andere partijen in de markt, zoals Red Hat. “We moeten veel harder blaffen”, aldus de CEO. “Ons logo zou in dat opzicht eigenlijk een paarse hond moeten zijn in plaats van een groene kameleon.”

Brauckmann verwacht de omzet binnen vijf jaar te verhogen tot een half miljard dollar. Dat komt overeen met een jaarlijkse groei van tussen de 18 en 20 procent. De meeste groei verwacht de CEO uit cloud software (+45 procent) en uit de grootzakelijke Linux-markt (+15 procent). Een andere belangrijke peiler van SUSE is de markt van geïntegreerde systemen, waaronder de vele OEM-contracten.

Tijdens het evenement verzorgden ook technologiepartners Dell, IBM en Intel keynotes. Op de beursvloer stonden bovendien stands van vele kleine partners.

SUSE Manager 1.7
SUSE kondigde in Orlando de grootzakelijke Linuxbeheertool SUSE Manager 1.7 aan. Ook werd de oprichting van Openstack Foundation aangekondigd. Openstack is het open source-project voor de ontwikkeling van private cloudomgevingen dat hosting provider Rackspace en ruimtevaartorganisatie NASA in 2010 opzetten. SUSE Cloud maakt gebruik van de code uit Openstack. Eén van SUSE’s directeuren is benoemd tot voorzitter van de stichting.

Door: Diederik Toet
            

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!