Redactie - 10 november 2012

'Red Hat biedt bouwstenen voor open cloud'


Red Hat behaalde het afgelopen boekjaar als eerste open source leverancier de magische omzetgrens van meer dan een miljard dollar. De Amerikaanse IT-leverancier verkoopt tegenwoordig niet alleen Linux besturingssystemen, maar ook virtualisatie, JBoss middleware en storage software. “Deze vier bouwblokken (‘stacks’) bieden een sterk fundament voor datacenters”, aldus Rajiv Sodhi (foto), country manager Red Hat Benelux.

Red Hat is anno 2012 de standaard voor Linux-servers die wereldwijd in datacenters worden gebruikt. De vraag naar meer Red Hat-oplossingen levert het bedrijf geen windeieren. In het gebroken boekjaar 2012 haalde het bedrijf een omzet van 1,13 miljard dollar. Dat is 25 procent meer, vergeleken met 2011. “De groei komt doordat Red Hat steeds meer oplossingen biedt”, aldus Rajiv Sodhi, die eerder zijn sporen bij IBM en Imtech ICT verdiende. “Red Hat biedt nu vier verschillende stacks voor datacenters. Dat zijn het Linux besturingssysteem, virtualisatie, middleware en storage."

De sterke groei van de vraag naar deze oplossingen is mede te danken aan grootzakelijke klanten, zoals financiële instellingen, telecombedrijven, hosting bedrijven, kabelbedrijven en media & entertainment. Sodhi: "Zij kopen niet alleen Linux-software, maar ook JBoss middleware software om hun applicaties web gebaseerd te maken. Of ze kiezen voor de virtualisatiesoftware Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV), zoals het Belgische Koninklijk Metereologisch Instituut (KMI) dat door de migratie naar RHEV aanzienlijke kostenbesparingen realiseerde, de IT-prestaties verbeterde en de server downtime kon minimaliseren.”

“Red Hat Enterprise Virtualization gebruikt de Linux kernel als hypervisor (RHEV) ”, aldus Sodhi. “Dat is zeer betrouwbaar voor bedrijfskritische applicaties. En doordat IT-afdelingen hiermee servers en desktops perfect kunnen virtualiseren, worden zakelijke processen beter ondersteund. De nieuwe versie Red Hat Enterprise Virtualization 3.0 biedt server en desktop virtualisatie management en een Kernelbased Virtual Machine (KVM) hypervisor.”

“RHEV 3.0 is geschikt voor zowel Linux als Windows workloads en in omgevingen van Citrix en VMware, wat uitstekend past in onze hybride cloud strategie. RHEV 3.0 biedt verder een power user portal voor self-service provisioning, RESTful API en lokale opslag. Op technologisch gebied kunnen wij ons steeds beter onderscheiden en dat vertaalt zich in meer interesse in de Red Hat-technologieën. Klanten zien ons bovendien als ‘trusted advisor’.”

“Anderzijds is onze prijsstelling zeer gunstig dankzij de lage ontwikkelingskosten. Zo is RHEV 3.0 goedkoper dan een soortgelijk aanbod van de grootste virtualisatie leverancier op dit moment. We hebben overigens niet de illusie dat we van de één op de andere dag marktleider worden maar de groeivooruitzichten zien er rooskleurig uit. Bedrijven willen namelijk een alternatief voor bestaande virtualisatieoplossingen. Tot voor kort was er geen keuze, die is er nu wel. Klanten hebben nu een reden om naar een alternatief te kijken.”

JBoss
Red Hat kocht in 2006 middleware-leverancier JBoss, toen nog een kleine speler vergeleken met concurrenten IBM, BEA (nu in handen van Oracle) en Microsoft. Inmiddels groeit het middleware-onderdeel JBoss echter zelfs sneller dan de Red Hat Enterprise Linux (RHEL) business. Sodhi: “Het is een grote groeimotor bij Red Hat. Het doel was een portfolio van middleware producten te bouwen waarmee we een alternatief kunnen bieden voor bedrijfseigen middleware stacks. En waar JBoss voorheen vrij tactisch werd gebruikt voor webgebaseerde en niet missie-kritische applicaties is dat nu veranderd. De lijst met bedrijven, waaronder veel Fortune-100 bedrijven, die gemigreerd zijn is dan ook lang.”
 
“Europese bedrijven die JBoss gebruiken zijn onder andere: Allianz, Lufthansa, KLM-Air France en de Zweedse spoorwegen. Maar ook bedrijven als de New York Stock Exchange en FedEx nemen afscheid van de grote jongens, de bedrijfseigen Java stacks, en migreren volledig naar JBoss. Met Red Hat JBoss middleware software kunnen organisaties een private, publieke en hybride cloud bouwen. Zo biedt Red Hat CloudForms, een open hybride cloud management platform. CloudForms biedt beheertools voor zowel private als hybride clouds.”

Storage
Red Hat biedt tegenwoordig ook op open source softwaregebaseerde storage technologie van het Amerikaanse Gluster aan, dat eind 2011 werd overgenomen. Red Hat Storage Software Appliance is gebouwd op GlusterFS 3.2 en Red Hat Enterprise Linux 6.1. Deze software-only appliance stelt bedrijven in staat om met fysieke opslag om te gaan als een gevirtualiseerde, gestandaardiseerde en schaalbare storage pool.

Dit schaalbare open source network attached storage (nas) is geschikt voor het centraal beheer en verplaatsen van ongestructureerde data, zoals logbestanden, virtuele machines, e-mail, audio, video en documenten. Gluster is schaalbaar van enkele terabytes tot petabytes. Alle opgeslagen bestanden bevinden zich in een enkel bestandsysteem. Sodhi: “Red Hat biedt IT-managers nu een schaalbare storage-oplossing waarmee organisaties grote hoeveelheden data (‘Big Data’) in een private en publieke cloud kunnen beheren. De appliance is dan ook zeer interessant voor organisaties met grote opslagvolumes en gemengde workloads, zoals digitale media bedrijven, content delivery networks, maar ook omgevingen met veel near-line storage,  file sharing, back-up en archiveringsactiviteiten. Tijdens de Open Source Conference op 14 december in Amsterdam staan ‘Big Data’ en onze storage oplossing centraal.”

Open cloud
Red Hat biedt met Linux, virtualisatie, JBoss middleware en storage een open hybride cloud platform. Red Hat’s cloud oplossingen bestaan ten eerste uit CloudForms, voor het bouwen en beheren van zelfwerkende systemen en applicaties in de cloud. Ten tweede is er OpenShift, een Platformas-a-Service (PaaS), dat is gegenereerd door ontwikkelaars uit de open source community. Sodhi: “Het open cloud platform is gebaseerd op open source met een sterke achterban van ontwikkelaars. Hiermee kunnen bedrijven flexibele private cloud-omgevingen bouwen en vendor lock-in voorkomen. Applicaties kunnen zodoende sneller worden uitgerold, waarbij veilig en eenvoudig beheer worden gegarandeerd. Open cloud is gebaseerd op open standaarden en werkt met publieke cloud diensten, zoals van Amazon en met concurrerende software, zoals van VMware en Microsoft. We werken nauw samen met HP, IBM, Dell, Cisco. IBM ondersteunt bijvoorbeeld onze open source hypervisor KVM (Kernel-based Virtual Machine) en Cisco Unified Communication System (UCS), een server-, storage- en netwerkoplossing, wordt gecombineerd met onze Red Hat virtualisatiesoftware.”

Keuzes
“We zien dat onze klanten niet gelijk naar de cloud willen. Ze kiezen er liever voor om in stappen naar de cloud te gaan. Dat kan eenvoudig met bouwstenen als Red Hat Enterprise Linux, JBoss, virtualisatie en storage. Met een open en hybride model kan er met andere clouds worden samengewerkt. Ik verwacht daarom veel van de cloud. Onze klanten bepalen zelf hoe en wanneer ze naar de cloud migreren, zonder in de vendor lock-in val te lopen. Wij zijn een organisatie die de klant keuzes en flexibiliteit biedt. En naast kostenbeparingen bieden we bovenal een beter product, waardoor bedrijven structureel veranderingen kunnen doorvoeren in hun datacenter. Red Hat is tegenwoordig meer dan alleen Linux.”

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!