Copaco helpt resellers naar de cloud

Copaco helpt resellers naar de cloud

12-12-2012

Copaco helpt resellers naar de cloud


Distributeur Copaco Nederland uit Eindhoven geeft resellers de mogelijkheid hun klanten zakelijke cloud diensten aan te bieden via het 2tCloud platform (spreek uit: to the cloud). Met 2tCloud speelt Copaco in op de toenemende vraag naar cloud computing, die volgens onderzoeksbureau Gartner Nederland in 2012 met 20 procent groeit. “2tCloud is een compleet platform, wat zorgt voor alle processen rond het activeren, beheren en factureren van cloud service abonnementen. De reseller kan hierdoor eenvoudig onder eigen merknaam cloud diensten aan eindgebruikers bieden en factureren”, aldus Harold Bax, director business development bij Copaco Nederland.

2tCloud is een cloud services distributie platform dat inmiddels een jaar bestaat. Imiddels maken een paar honderd resellers gebruik van het open en onafhankelijke cloudplatform, dat door Copaco Nederland is ontwikkeld. Bax: “We zijn in 2009 als eerste Nederlandse IT-distributeur begonnen met het ontwikkelen van een cloud platform, 2tCloud. In die periode zeiden veel IT-fabrikanten dat er voor cloud computing geen rol was in het kanaal. Cloud services zouden dan rechtstreeks aan eindgebruikers worden geleverd en gefactureerd. Daar had Copaco Nederland een andere visie over. De service zal uiteindelijk rechtstreeks aan de eindklant wordt geleverd wordt geleverd maar wij zijn er wel van overtuigd dat we samen met resellers een belangrijk rol spelen in het brengen van cloud diensten naar eindgebruikers. Dat is precies wat we nu doen  waarbij we de resellers volledig ontzorgen door volledig geautomatiseerde proces zodat resellers er ook geld aan kunnen verdienen .” 

IaaS en SaaS
2tCloud bestaat uit een breed aanbod van cloud diensten, zoals Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Dat zijn bijvoorbeeld virtuele desktops van Citrix, virtuele servers van Windows of Linux en storage. “De virtuele desktop is een Windows pc met Citrix software die op afstand wordt beheerd. Er is veel geld te besparen als wordt overgegaan op een virtuele desktop met gebruik van thin clients. De virtuele servers draaien op Windows of Red Hat Linux. De reseller kan overigens zelfstandig een ander besturingssysteem er opzetten.”

Copaco Nederland biedt via 2tCloud een breed pallet aan software-as-a-service diensten (SaaS). De diensten bestaan onder andere uit Microsoft Exchange, SharePoint, Lync en Dynamics CRM. Ook kunnen resellers met 2tCloud diensten bieden als online backup  McAfee security oplossingen en Blackberry Enterprise Services. De diensten kunnen door software vendors worden aangevuld in de 2tCloud catalogus van Copaco Nederland, die resellers onder eigen label kunnen aanbieden aan klanten, aldus Bax. “De reseller hoeft geen grote investering te doen en kan tegen relatief lage kosten cloud services gaan verkopen. Alle diensten zijn juridisch goed afgestemd. Er zijn overeenkomsten tussen Copaco en resellers, maar ook tussen resellers en eindgebruikers. De reseller hoeft niet na te denken over juridische zaken, zoals contracten en service level agreement (sla), daar zorgt Copaco Nederland voor.” 

Onafhankelijk
Het 2tCloud platform is onafhankelijk en schaalbaar, waardoor softwareleveranciers, applicatieontwikkelaars en service providers hun diensten aan resellers kunnen aanbieden, aldus Bax. “Resellers nemen onze diensten af, omdat hun klanten steeds vaker vragen om cloud services. Hierbij kan de reseller zijn toegevoegde waarde meer ten gelde laten maken. Met 2tCloud kunnen resellers binnen een dag cloud services gaan verkopen. Ze krijgen ondersteuning op het gebied van verkoop, techniek en marketing. Resellers kunnen via eigen webportal cloud services aan hun eindklanten leveren, waarbij ze zelf de prijzen vaststellen. Resellers hoeven hierbij niet te investeren in hardware of software. Copaco heeft ervoor gezorgd dat het 2tCloud platform processen automatiseert en provisioning biedt, zoals activatie van diensten, het beheer van het cloud platform en het versturen van facturen.” 

Marge
De verschuiving van on-premise IT-omgevingen naar cloud diensten wordt bevestigd door onderzoeksbureaus. Zo voorspelt Gartner voor de Nederlandse markt een groei van cloud diensten in 2013 en 2014 van respectievelijk 30 en 40 procent. De vraag naar hardware zal afnemen, aldus Gartner. Bax beaamt de voorspellingen. “We verwachten dat de vraag naar servers en storage zal afnemen. Maar de vraag naar cloud diensten neemt dan juist toe. Daar spelen we op in met het open platform 2tCloud, waarbij een centrale rol is weggelegd voor de reseller. De reseller is degene die in staat moet zijn om de juiste componenten bij elkaar te zoeken en daar oplossingen mee te bouwen. 2tcloud heeft voor alle diensten een adviesverkoopprijs, maar de reseller bepaalt zelf de prijs. Op basis van de adviesverkoopprijs is de gemiddelde marge 20- 25 procent.” 

Bax ziet dat resellers steeds vaker kiezen voor 2tCloud, omdat ze het een flexibel cloud platform vinden en er een gezonde marge mee kunnen behalen. “De Graphical User Interface (GUI) zorgt voor gebruiksgemak van het 2tCloud platform, waardoor het nog eenvoudiger wordt om cloud services te activeren en te beheren. Zo slaagde een reseller erin om voor een Nederlands bedrijf binnen 24 uur meerdere virtuele servers en enkele tientallen virtuele desktops te leveren voor het hoofdkantoor in Nederland en voor de productiefaciliteit in Indonesie. ”Cloud Computing kent geen geografische grenzen en dat biedt nieuwe kansen voor resellers. 

Leaseauto
Bax beaamt dat sommige resellers moeten wennen aan het nieuwe verdienmodel van 2tCloud. Maar volgens hem is de groei van cloud diensten in Nederland een onomkeerbaar proces. “Steeds meer eindklanten stellen resellers de concrete vraag of ze meer cloud diensten kunnen bieden. Daarin speelt de economische crisis van nu een belangrijke rol. Klanten willen niet meer altijd grote IT-investeringen doen. Ze willen grip hebben op kosten en dat kan met cloud diensten. Vergelijk cloud computing met huren van een auto. Je hoeft niet de middelen te hebben om een auto te kopen, de auto staat niet op de balans, je hebt geen zorg voor onderhoud, je betaalt per kilometer, en levert hem in als je hem niet meer nodig hebt.  Zo kun je een toch in een dikke BMW rijden. In deze beeldspraak beschik je in ons geval over een state of the art infrastructuur in een veilig datacenter.  


Copaco ondersteunt resellers met online strategie 
Copaco Nederland biedt resellers die gebruik maken van 2tCloud een supportdienst en een micro store met de mogelijkheid voor een online store, aldus Bax. “Mensen oriënteren zich tegenwoordig via het internet. We vinden het belangrijk dat resellers zich met 2tCloud op het internet kunnen profileren als professional aanbieder van cloud services. Dat doen we met een micro site met geïntegreerde online bestelmogelijkheden. Onze marketing specialisten creëren en beheren de site en houden zich bezig met onder andere de actuele content en de lay-out. De reseller kan zelf kleurstelling bepalen en integreren met zijn eigen website. De site is dus professioneel opgemaakt en altijd actueel met de laatste toevoegingen van ons portfolio. De reseller heeft er geen omkijken naar, die kan zich focussen op het bieden van cloud diensten.”

Door: Witold Kepinski


       

 

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud