Open source legt Dupaco geen windeieren
02-02-2013

Open source legt Dupaco geen windeieren


Erik Monninkhof, eigenaar en oprichter van Dupaco Distribution, heeft in 2012 iets meer omzet gemaakt dan het jaar ervoor met zijn open-source software portfolio. Voor 2013 verwacht hij verdere groei, onder andere met nieuwe lijnen die het afgelopen jaar zijn opgetekend. Bijvoorbeeld met cloud- en virtualisatiesoftware van Citrix en Quest, tegenwoordig onderdeel van Dell. Volgens Monninkhof biedt Dupaco een steeds breder portfolio voor een open source gebaseerd datacenter. “Ik ben positief over 2013”.

“Dupaco is de grootste open source distributeur van Nederland en misschien ook wel van Europa”, aldus Monninkkof. Hij vervolgt: “Open source is voor Dupaco geen doel op zich. Open source producten bieden een goede marge aan partners. Omdat we de markt goed kennen, willen steeds meer channel partners met ons praten en zaken doen. We zijn een echte value added distributeur (vad). Niet alleen op het gebied van producten en techniek, maar ook van marketing en financiering. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat kleinere partners kredietlijnen krijgen.”

F-Secure
Dupaco is de laatste jaren gegroeid met oplossingen van Red Hat, de Attachmate Group (SUSE), RES, F-Secure en eVault. Nieuwe lijnen zoals Citrix, CA Technologies en Dell Quest moeten zorgen voor verdere groei. Monninkhof: “Zo groeien we met F-Secure, dat een cloud model biedt. De reseller verkoopt een securitydienst voor een vast bedrag per maand. Het is een ideale dienst voor managed service providers die dit in tienduizenden mailboxen kunnen aanbieden. Zo maakt Avantage gebruik van deze F-Secure dienst.”

Red Hat en SUSE
Verder groeit de vraag naar Linux software, zoals van Red Hat en SUSE, aldus Monninkhof. “In 2012 was er een veel interesse voor Red Hat’s middleware software JBoss. Voor de virtualisatiesoftware Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV ) versie 3.0 beginnen de eerste orders nu binnen te komen. Red Hat wordt echt een breder bedrijf.” SUSE, onderdeel van de Attachmate Group, groeit ook verder, aldus Monninkhof.  “Er is sprake van stabiliteit in Novell producten en de vraag naar ZEN oplossingen, vaak in combinatie met software voor identity management, neemt toe.”

RES Software
De verkoop van RES Software , leverancier van User Workspace Management oplossingen voor het beheer en onderhoud van IT-omgevingen, doet het heel erg goed, aldus de eigenaar van Dupaco: “Partners verdienen hiermee een gezonde boterham. De oplossingen van RES, zoals de RES Virtual Desktop Extender (VDX), passen bij de wens voor een lagere kostenstructuur van eindgebruikers. RES wordt steeds vaker gebruikt door overheidsinstanties, zoals gemeenten en in de gezondheidszorg. We hebben drie mensen op RES zitten.”

Back-up en recovery
EVault, leverancier van cloudoplossingen voor back-up en recovery, doet het volgens Monninkhof ook goed. “EVault, onderdeel van Seagate, biedt een goede disaster recovery oplossing met een pay per use model. Klanten betalen naar werkelijk gebruik, netto per terabyte. Er is hier sprake van een echte cloudoplossing. Security en back-up en recovery zijn producten die in de cloud worden geaccepteerd.”

AppLogic
Dupaco distribueert sinds 2011 het CA AppLogic cloud-platform, dat bedrijven en managed service providers ondersteunt met gehoste applicaties. Monninkhof: “CA AppLogic geeft het resellerkanaal de mogelijkheid om door middel van een cloud-platform snel en eenvoudig applicaties uit te rollen, te verplaatsen en redundant te maken. CA AppLogic is ontworpen om gebruikers te ondersteunen bij een snelle introductie van complexe bedrijfsapplicaties in zowel publieke, private als hybride cloud-omgevingen. De eerste ‘proofs of concept’ zijn in gebruik en worden snel omgezet in live omgevingen.”

Dell Quest
Dupaco distribueert ook virtualisatie en security oplossingen van Quest, zoals vWorkspace, vWorkspace MokaFive Suite, Foglight for Virtual Desktops, Defender en Changebase. “Met een aantal partners hebben we de eerste successen geboekt, maar de volume business moet nog volgen. Quest is fundament voor Dell Software waarbij de verkoop via een kanaalmodel wordt opgebouwd. Samen met Dell trainen we resellers en partners. Quest is ideaal voor resellers die niche oplossingen bieden.”

Jaspersoft, SugarCRM en EnterpriseDB
Dupaco is steeds meer actief met open source applicaties. Zo distribueert Dupaco sinds 2012 Jaspersoft, een commercieel open source softwarebedrijf dat end-to-end, web-based business intelligence software biedt. Monninkhof: “Jaspersoft biedt een BI-tool die uit meerdere databases en platformen rapportages levert die online beschikbaar zijn. “ Dupaco verwacht verder meer van de verkoop van SugarCRM 6. “Met de laatste versie is SugarCRM ook via applicaties op smartphones zoals BlackBerry, Android, iPhone en Ipad bereikbaar, wat grote voordelen met zich meebrengt voor mobiele medewerkers.”

Monninkhof merkt meer interesse in de open-source gebaseerde database Oracle compatible, PostgreSQL van EnterpriseDB, die vooral geschikt is voor applicaties die regelmatig ge-update worden en die transacties over het internet regelen. “Bij de verkoop van EnterpriseDB database moet je het hebben van tooling, trainingen en support.”

Zarafa, SEP en SCO
Dupaco verkoopt vaker open source gebaseerde mailservers van Zarafa, dat alle functies van Outlook ondersteunt, zoals toegang tot email, agenda en contacten: “Mensen die Zarafa aanschaffen, blijven gebruik maken van Outlook. Het is een voordelige oplossing die ook een alternatief biedt voor Exchange, zonder dat eindgebruikers dat in de gaten hebben.”

Het gaat ook uitstekend met de verkoop van SEP, leverancier van oplossingen voor cross platform data back up. “Het is ideaal voor grote-, kleine-, en middelgrote ondernemingen. SEP biedt een complete back-up-, restore- en recovery oplossing voor verschillende type IT omgevingen. Van een eenvoudige ’single server’ oplossing omgeving, tot complexere, gemengde omgevingen met hard- en software van verschillende leveranciers en diverse soorten storage.”

Dupaco verkoopt verder zo af en toe ook nog wat SCO UNIX producten. “We verkopen gemiddeld drie SCO Unix licenties per maand. “ Dit blijft natuurlijk leuk, want daar zijn we in 1986 mee begonnen.”

Citrix
Monninkhof verwacht in 2013 veel van de zopas getekende distributieovereenkomst met Citrix. “Dupaco distribueert nu Citrix XenServer, CloudPlatform, CloudPortal Business Manager en XenClient Enterprise. Met de Citrix cloud oplossingen kunnen resellers datacenters van klanten transformeren naar geautomatiseerde, elastische selfservice clouds met best-in-class security, performance en beschikbaarheid, on-premise of als publieke cloud. De virtualisatie oplossingen van Citrix zijn ontworpen voor efficiënt beheer van virtuele servers en desktops en zijn gebaseerd op open-source software, wat voor ons een belangrijke overweging is."

Citrix gaat volgens Monninkhof in de toekomst nog meer richting open source, nog verder dan OpenStack, een Infrastructure as a Service (IaaS) cloud computing project. "Dat is een statement naar de toekomst. Open source blijft groeien. Citrix heeft CloudStack, een open source platform voor het bouwen, beheren en leveren van schaalbare infrastructure-as-a-service (Iaas) clouds, aan de Apache foundation cadeau gedaan. Dit betekent dat Citrix strategisch inzet op open source. Steeds meer leveranciers richten open source producten in voor datacenters. Er is bijna geen organisatie meer die open source niet in huis heeft.”

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht