Redactie - 13 april 2013

'Nederlandse bedrijven gebaat bij Russische IT'


Onlangs was de Russische president Poetin in Nederland dat de nodige media aandacht kreeg. Tijdens het bezoek waren er meetings tussen Russen en Nederlandse IT-ondernemers. Sinds juni 2012 is de WestHolland Foreign Investment Agency nauw in contact met Russoft, een belangenorganisatie van Russische software developers, om te inventariseren op welke manier de Nederlands en Russische IT-industrie kunnen samenwerken. “Het bilaterale jaar tussen Nederland en Rusland zal gebruikt worden om dieper op bilaterale samenwerking te gaan.” 

Het afgelopen jaar hebben drie netwerkevenementen plaats gevonden waaruit naar voren kwam dat beide economieën gestimuleerd kunnen worden door samenwerking in IT. "Uit de analyse van de WFIA blijkt dat steeds meer Nederlandse ondernemingen gebruik maakt van de goed ontwikkelde Russische IT industrie. Deze partijen laten een deel van de IT oplossingen ontwikkelen in Rusland", aldus Patrick Bos (foto), Area Director Russia van het Westholland Foreign Investment Agency.

Emeago
Niet alleen nearshoring of outsourcing is een mogelijke vorm van samenwerking, vervolgt Bos. "Enkele Russische IT bedrijven hebben nieuwe IT oplossingen ontwikkeld, waar het Nederlandse en Europese bedrijfsleven baat bij kan hebben. Een goed voorbeeld hiervan is de geplande joint venture tussen het Russische bedrijf Computer Vision Systems en het Nederlandse Emeago. De Russen leveren de kennis en techniek, Emeago neemt de business development voor zijn rekening. In oktober 2012 hebben deze bedrijven elkaar tijdens een matchmaking evenement in Den Haag ontmoet en binnenkort zal een joint venture tussen beide partijen worden afgerond en zal hun IT / Media oplossing op de Nederlandse markt verschijnen."

ICT Talent
Joyce Ten Holter, Innovatie-Attache op de Nederlandse ambassade in Moskou, bevestigt de grote aanwezigheid van ICT talent in Rusland en wijst in dat verband ook op andere mogelijkheden voor samenwerking. "Gezien het tekort aan hoog opgeleid ICT personeel waar Nederland mee te kampen krijgt, is het interessant om strategische partnerschappen te sluiten met Russische universiteiten voor uitwisselingsprogramma’s en joint degrees.”

Nanotechnolgie
Ook op het gebied van research & development kan Rusland een sterkte ICT partner voor Nederland zijn, aldus Ten Holter. “De kracht in deze samenwerkingen zit veelal in het combineren van de van oudsher sterke fundamentele wetenschappelijke kennis (wiskunde, natuurkunde) met de Nederlandse ervaring om kennis toe te passen. Dit zie je bijvoorbeeld op het terrein van materiaalwetenschappen, waarbij de Russische partners zich concentreren op computermodellering om te voorspellen hoe nieuwe materialen gaan reageren op bepaalde omstandigheden, waardoor de kosten van het experimenteel onderzoek drastisch teruggebracht kunnen worden. ICT wordt in Rusland als één van de enabling technologies (naast nanotechnologie en biotechnologie) gezien om de Russische economie te moderniseren en innoveren. Enigszins vergelijkbaar met de positie van ICT in het Nederlandse topsectorenbeleid.“

Als het aan Patrick Bos ligt kunnnen de banden tussen Russische en Nederlandse IT-bedrijven nauwer worden. “Het bilaterale jaar tussen Nederland en Rusland zal gebruikt worden om dieper op bilaterale samenwerking te gaan.”

Door: Witold Kepinski  

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!