Microsoft Windows Azure cloudplatform in trek
25-05-2013

Microsoft Windows Azure cloudplatform in trek


Steeds meer Nederlandse business partners maken en leveren publieke cloud diensten op basis van Windows Azure. Volgens Erik Jan van Vuuren, Marketing Manager Windows Azure bij Microsoft Nederland, biedt Windows Azure zowel partners als hun klanten een stabiel platform om verschillende publieke cloud diensten uit te rollen. Van Vuuren wil daarom meer systeem integratoren, service providers en IT-leveranciers aanspreken om aan de slag te gaan met Windows Azure, zodat ze hun diensten en software in de cloud kunnen aanbieden. Dat kunnen ook partners zijn die veel met OpenSource frameworks zoals PHP, Java, Hadoop en Linux werken, aldus Van Vuuren. Op Windows Azure kunnen verschillende cloud diensten worden uitgerold die eenvoudig geïntegreerd worden met Cloud diensten, zoals Office 365 aldus Bas Agbeko, Small and Medium Business Lead bij Microsoft.

Microsoft maakt zijn partners tijdens de Worldwide Partner Conference 2013 (WPC13), dat begin juli 2013 plaatsvindt in Houston, warm voor vier groeimarkten. Dat zijn cloud services, mobile, big data en social. Van Vuuren en Agbeko maken de partners specifiek enthousiast voor ‘cloud deployment’, zoals een hybride cloudplatform met Windows Azure Infrastructure Services, High Performance Websites op Windows Azure en de online productiviteitoplossing Office 365.

Open en closed software
Volgens Erik Jan van Vuuren, die de afgelopen 15 jaar bij diverse bedrijven werkte die zowel open en closed software cloud diensten leverden, is Windows Azure een hybride cloudoplossing waarop channel partners diverse diensten kunnen ontwikkelen en efficiënt kunnen leveren. “Dat is mogelijk door het groeiend gebruik van mobiele apparatuur, data en cloudomgevingen in verschillende verticale markten, zoals media, manufacturing, utilities en retail. In die markten willen bedrijven sneller applicaties en diensten uitrollen. Dat kan met Windows Azure.”

Microsoft Azure cloud services zijn nu goed voor meer dan 1 miljard dollar omzet, zo meldt onderzoeksbureau Forrester Research. Twintig procent van de bedrijven die aan cloud computing doen gebruikt Windows Azure. Overeen jaar is dat 35 procent.  Windows Azure stelt channel partners in staat om snel toepassingen te bouwen, te distribueren en te beheren via een mondiaal hosting netwerk vanuit door Microsoft beheerde datacenters, aldus Van Vuuren. “Hierdoor kunnen channel partners met Windows Azure een private, public en hybrid cloud aanbieden. Bedrijven kunnen dan zelf bepalen wat ze on-premise blijven doen en wat naar de cloud gaat. Als ze hun data liever volledig onder controle houden kiezen ze voor een private cloud. Voor het gebruik van veel big data en webapplicaties met een hoge performance is een public cloud zeer geschikt. Je kan snel services aanzetten en integreren.”

Kosten
Gebruikers betalen maandelijks voor het gebruik van Windows Azure. Dat gaat via het Windows Azure cloud services pricing programma. Hoe meer de gebruiker wil afnemen aan rekenkracht of bijvoorbeeld back-up, hoe meer korting die krijgt. De gebruiker betaalt op basis van werkelijk gebruik per opslagen GigaByte, Compute uur of dataverkeer per GigaByte. Door vooraf te committeren aan resourcegebruik krijg je kortingen op Azure resources. Gebruikers die 350 tot 11.000 euro per maand betalen voor Windows Azure gebruik krijgen 20 procent of meer aan korting. Naarmate het bedrag stijgt wordt er meer korting gegeven.

System Center
Windows Azure, dat kan worden beheerd met Windows System Center, is sinds de introductie de laatste jaren uitgerold met tal van nieuwe tools en functies, aldus Van Vuuren. “Bijvoorbeeld met de cloud storage technologie van het overgenomen StorSimple. Of met de beheersoftware van het overgenomen Metricshub voor het monitoring en automatisering van cloud performance management. Hierdoor kunnen cloud diensten effectiever en goedkoper worden beheerd. Applicaties kunnen snel worden gekoppeld met de Windows Azure AppFabric. Met de SQL Data Sync kunnen organisaties on-premise en cloud databases synchroniseren. Met Windows Azure Connect wordt gezorgd voor een veilige VPN-verbinding naar virtuele machines. Windows Azure biedt met Virtual Network de mogelijkheden om een on-premises datacenter network via een IPSec verbinding te koppelen en integraal uit te breiden met Windows Azure datacenter capaciteit. Verder is er single sign-on mogelijk met Federated identities en federated authentication op basis van Windows Azure Active Directory.”

Linux
Windows Azure is geschikt voor andere merken en typen software, aldus Van Vuuren: “Zo kan op een Azure platform data backup plaatsvinden met Microsoft’s Data Protection Manager (DPM) of met third party software zoals de CommVault Simpana data protection suite of met EVault backupoplossingen.

Windows Azure biedt ook Linux distributies, zoals Suse Linux Enterprise Server 11 SP2, OpenSuse 12.1, Ubuntu 12.04 en CentOS 6.2 en vanuit VM Depot ook andere vrij beschikbare geconfigureerde Linux server images inclusief frameworks zoals Drupal of Wordpress. Partner ClearDB draagt binnen Windows Azure zorg voor MySQL Services, waarmee gebruikers zonder zelf MySQL beheer uit te voeren apps kunnen bouwen op MySQL databases.

“ISV’s die veel big data produceren of willen analyseren kunnen bijvoorbeeld SQL Server 2012 combineren met Hadoop for Windows Azure (HDInsight). Big Data analyses die on demand uitgevoerd worden met HDInsight op Windows Azure kunnen via een ODBC Hive koppeling direct in Excel of in SQL Server worden gebruikt voor verdere informatie analyses”, aldus Van Vuuren

Office 365
Volgens Bas Agbeko is loopt Nederland voorop met de adoptie van Windows gebaseerde cloudoplossingen zoals Windows Azure, Office 365 en CRM Online. “Dat komt doordat er steeds meer Microsoft partners de cloud software verkopen. Ik denk dat het ook met het ondernemers klimaat te maken heeft. Nederland loopt binnen Europa standaard voorop als het gaat om technologie adoptie. En dat zie je met Azure opnieuw gebeuren.Hierbij helpt Microsoft zijn partners oplossingen te verkopen door ze te specialiseren als Cloud Essentials partners. “Zo kunnen deze partners Office 365 en Windows Azure als cloud oplossing aanbieden. Bijvoorbeeld met de tool 365 Command, een Office 365 management tool voor managed service providers (msp’s) en value added resellers (var’s). De zakelijke versie van Office365 is beschikbaar. Partners mogen sinds maart zelf de facturen en prijzen doen via het Office 365 Open programma.”

VX Company en RES Software
 
In Nederland maken inmiddels tal van verschillende bedrijven via channel partners gebruik van Windows Azure, aldus Van Vuuren. Speciaal voor partners die diensten bieden of gaan bieden zijn er programma’s die partners helpen diensten op te bouwen en te kunnen verkopen op basis van Windows Azure. “Een voorbeeld is één van de Windows Azure Circle partners VX Company. Samen met Hotel Concepts heeft system integrator VX Company een Azure Cloud applicatie ontwikkeld genaamd iTesso. Het gaat om een nieuw ERP-systeem speciaal voor de hotelbranche. Met het Nederlandse RES Software heeft VX Company de RES Baseline Desktop Analyzer ontwikkeld. Een applicatie die organisaties de mogelijkheid biedt snel overzicht te krijgen over het bestaande hardware landschap.“

Macaw en ICT Automatisering
IT-dienstverlener Macaw heeft zijn eigen website gemigreerd naar het Windows Azure-platform, waardoor het eenvoudiger capaciteit kan verhogen en redundantie kan toevoegen. Windows Azure biedt verder services zoals Caching, Access Control voor Facebook, Twitter en Windows Live login en SQL Server. ICT Automatisering (ICT) heeft Windows Azure Groep kennisclusters in Groningen en Barendrecht. Zo maakt PostNL, een klant van ICT Automatisering, gebruik van Windows Azure als een PaaS-dienst voor de ontwikkeling van zijn klantportalen en webcampagnes die werken op een public cloud. In dergelijke gevallen wordt transactiedata vaak bewaard in een on-premise ERP-omgeving.

Wortell
Het onderwijs gebruikt ook Azure, zegt Van Vuuren. “De Faculteit Economie en Management (FEM) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zet een interactieve, cloud-gebaseerde leeromgeving in op basis van Windows Azure en Silverlight. De leeromgeving bestaat uit twee platforms: Talent en Talent Web-lectures. De omgeving is ontwikkeld door Microsoft-specialist en Azure Circle partner Wortell.”

3FM Serious Request
Windows Azure wordt vaker in de Nederlands media gebruikt, zo besluit Van Vuuren. “IT-dienstverlener Winvision heeft voor 3FM Serious Request 2011 en 2012 de online betaalmodule voor verzoekplaten en donaties gerealiseerd die gebaseerd is op Windows Azure. LBi Mobile (een samenwerkingsverband tussen Triple-IT en LBi) leverde afgelopen jaar aan TV-productiebedrijf Talpa een Windows Azure backend voor onder andere 'The Voice Kids' show.”

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud