EnterpriseDB biedt partners database alternatief
25-05-2013

EnterpriseDB biedt partners database alternatief


EnterpriseDB, een Amerikaanse leverancier van zakelijke Postgres producten, oplossingen voor compatibiliteit met Oracle-databases en add-ons voor PostgreSQL, heeft in 2012 een omzetgroei gehaald van 62 procent. Het aantal klanten, waaronder die in Nederland, ligt nu boven de 2000. Dat zijn onder andere banken, hosters, security software leveranciers, overheden, telecombedrijven en verzekeringsmaatschappijen. EnterpriseDB, dat uitstuitend verkoopt via channel partners, wordt in de EMEA-regio geleid door de Nederlander Sandor Klein, managing director van EnterpriseDB EMEA. “Bij ons is er altijd ruimte voor goede partners.” 

EnterpriseDB werd in 2004 opgericht om commercieel de PostgreSQL open source database te onderhouden. Hiervoor levert EnterpiseDB zijn Postgres producten die volgens Sandor Klein erg in trek zijn, bijvoorbeeld ter ondersteuning van applicaties die regelmatig ge-update worden en die transacties over het internet regelen. “Postgres is een relationele database die je kan vergelijken met Oracle Enterprise Edition, IBM DB2 en Sybase. De database is gemaakt voor het verwerken van grote transactionele systemen. Grote IT-bedrijven gebruiken Postgres, zoals Skype, VMware en Salesforce.com. De klanten die de Postgres diensten afnemen van EnterpriseDB zijn veelal financiële instellingen, telecombedrijven en overheden. De vraag naar Postgres neemt toe omdat klanten de business value en technologische voordelen zien. Daarnaast bieden EnterpriseDB samen met de actieve PostSQL community en zijn partners klanten meer support, training en tools. De Postgres producten worden ondersteund door een actieve open source community van 16.000 mensen, onder wie contributors. Postgres is al negen miljoen keer gedownload met een SUSE en Red Hat variant.”

VMware 
EnterpriseDB heeft inmiddels grote klanten zoals een Nederlandse bank en technologie bedrijven zoals VMware Hierbij wordt nauw samengewerkt met channel partners, zoals met IBM , HP, ISV’s en IT-dienstverleners zoals VX Company en Accenture. “Er is ruimte voor meer goede partners”, aldus Sandor Klein. “EnterpriseDB zit in de lift. We verwachten in 2013 verder te groeien door de toenemende vraag naar Postgres open source database oplossingen en het onderhoud daarvan.” Erik Baardse, channel en account manager bij EnterpriseDB Noord-Europa, beaamt dit. “Steeds meer klanten zijn enthousiast en willen graag met ons en onze partners praten om Enterprise DB Postgres als alternatieve database in te zetten. Dat gaat stap voor stap. Je begint eerst met kleine dealtjes en daarna krijg je grote projecten. Alle deals doen we via partners.“ 

Geographic Information System (GIS) 
Naast Nederland werkt Sandor Klein in de hele EMEA-regio aan de expansie van EnterpriseDB. “Oost-Europa is een snel groeiende markt. We hebben in Polen bijvoorbeeld veel overheidsinstellingen als klant. We zien ook steeds meer nieuwe klanten uit Zuid-Afrika, het Midden-Oosten, Spanje en Italië. Ze zien de technische en business voordelen van EnterpriseDB. Onze Postgres producten hebben een aantal sweetspots voor PostgreSQL omgevingen. Postgres werkt goed samen met andere merken databases, zoals Oracle. Je kan je applicaties en apps van een Oracle database eenvoudig omzetten naar een omgevingen van EnterpriseDB. Bijkomend voordeel is dat EnterpriseDB een GIS Module (Geographic Information System) biedt. Met dit geografisch informatiesysteem kunnen gegevens of informatie over geografische objecten, zogeheten geo-informatie, worden opgeslagen, beheerd, bewerkt, geanalyseerd, geïntegreerd en gepresenteerd.”

Dupaco 
De groei van EnterpriseDB wordt mogelijk gemaakt door verschillende channel partners en leveranciers, aldus Klein. “We doen veel zaken met Red Hat, leverancier van open source gebaseerde Linux, virtualisatie en storage oplossingen. In Nederland helpt distributeur Dupaco de channel partners met tooling, trainingen en support. Dupaco beschikt over een aantal resellers die verschillende klanten bedienen. Door de groei is er ruimte voor channel partners zoals Value Added resellers (VARs) of systeem integratoren, aldus Klein: “Tot nu hebben we system integrators als partners. Dat komt omdat ze oplossingen integreren, waar naar vraag is bij klanten. We willen goede partners die bijvoorbeeld Oracle omgevingen goed kennen. Dat kunnen Oracle partners zin die EnterpriseDB erbij willen doen. We bieden ze trainingen rond EnterpriseDB die worden gegeven door Dupaco. Onze channel partners krijgen interessante kortingspercentages als ze onze Postgres oplossingen verkopen. We bieden goedkope oplossingen voor nog geen 4000 dollar per licentie per jaar. Resellers kunnen naast verkoop ook verdienen aan Postgres met migratiediensten en door services te verkopen.”

Gemeenten en Gaming 
Enterprise DB heeft verder een aantal partnerships met system integratoren die actief zijn in de gemeentemarkt met open source oplossingen. We zien naast gemeenten steeds meer andere klanten uit verticale segmenten, bijvoorbeeld healthcare instellingen en grote telco’s die onze database inzetten voor onder andere van het versturen van facturen. Steeds meer online bedrijven kiezen voor EnterpriseDB. Bijvoorbeeld gaming bedrijven die online spelletjes aanbieden die door duizenden mensen wordt gespeeld. Die data wordt opgeslagen in een EnterpriseDB Postgres database.”

Independent Software Vendors (ISV’s) 
EnterpriseDB krijgt steeds vaker ISV’s als klant die een goedkopere database als bundel bij hun applicatie willen aanbieden, vervolgt Erik Baardse. “Steeds meer ISV’s bieden hun applicaties in de cloud en kiezen dan voor EnterpriseDB Postgres als database. Postgres is niet gelimiteerd aan een bepaald merk hardware. We bieden met Postgres een scherpe prijs en een hoge performance. We krijgen per week drie tot vier ISV’s binnen die kiezen voor EnterpriseDB.”

HP en IBM 
EnterpriseDB werkt nauw samen met hardware leveranciers aldus Klein. ”We werken samen met IBM en onze ‘grote broer’ HP. We werken nauw samen met als doel het poorten van Postgres naar HP UX. De eerste projecten komen binnen. Zeker sinds Oracle de softwareondersteuning voor HP Itanium wilde stoppen. We zijn een databasebedrijf dat werkt op Linux, zoals Red Hat en SUSE. Veel HP tools integreren met Enterprise DB Postgres. Het leuke is dat HP onze eigen tooling naar onze database aan het migreren is. Verder is de Postgres Plus Cloud Database beschikbaar gesteld voor HP Cloud Services.” 

Oracle migraties 
Een grote migratie business is die van Oracle naar EnterpriseDB, aldus Klein. “EnterpriseDB richt zich met channel partners op Oracle klanten die een deel van of hun gehele database willen migreren naar Postgres. We bieden verder een een cost avoidance programma, waarmee je data kunt uploaden uit Oracle, met EnterpriseDB replicatie en we zorgen voor compliance. IT-dienstverleners kunnen dan zorgen voor een minimum aan compliance. De sweet spot zijn nieuwe projecten, maar we doen ook veel migraties. We hebben een Oracle migratie assessment. Daarmee kun je bepaalde systemen eruit migreren naar EnterpriseDB. Wij bieden een alternatief voor Oracle , DB2 en Sybase.”


Productportfolio EnterpriseDB 
EnterpriseDB heeft op dit moment een aantal belangrijke producten die door channel partners kunnen worden verkocht. PostgreSQL introduceerde eind 2012 Postgres Plus Advanced Server 9.2. Deze nieuwe versie van EnterpriseDB biedt een verbeterde functiereeks voor compatibiliteit met Oracle. Versie 9.2 biedt daarnaast verbeteringen van de schaalbaarheid en prestaties die het mogelijk maken om grotere en meer complexe zakelijke implementaties te ondersteunen. Klein: “Postgres Plus Advanced Server is de meest complete oplossing met tools die alles secure mailen. De startprijs is 4000 dollar.” Postgres Enterprise Manager 3.0 biedt databasebeheerders eenvoudige toegang tot, en een proactieve controle over hun databases vanaf vrijwel elk apparaat met een internetverbinding. De oplossing van EnterpriseDB vormt een aanvulling op haar bredere aanbod van Postgres-producten, aldus Klein. “Deze tools bieden ondersteuning voor het steeds grotere aantal bedrijven dat op zoek is naar oplossingen voor het beheer en de optimalisatie van hun Postgresimplementaties, met inbegrip van het door de open source-community ontwikkelde PostgreSQL. Postgres Enterprise Manager heeft meer dan 6500 downloads en 4000 installaties.” Enterprise DB biedt tot slot Postgres Plus xDB Replication Server v5.0 met Multi-Master Replication (MMR). Deze oplossing maakt korte metten met single point of failure, en geeft snellere toegang tot data.

Terug naar nieuws overzicht