Redactie - 05 juli 2013

Financieel management vanuit de cloud


Visma Software, dat voorheen bekend stond als AccountView, biedt met zijn Visma.net een nieuwe softwareoplossing voor financieel management in de cloud. CFO’s, controllers en andere financiële professionals kunnen hiermee overal en veilig werken op hun smartphone, tablet of notebook. Met Visma.net krijgen ze snel inzicht in hun bedrijfsprocessen en financiën. De eerste klanten, waaronder Falkplan-Andes, zijn inmiddels al overgestapt naar Visma.net. Visma Software verkoopt geheel indirect via zijn snel groeiende partnernetwerk, zegt Casper Haspels (foto), commercieel directeur van Visma. “We zoeken partners die graag meerwaarde willen bieden met Visma.net, waarbij klanten financieel overzicht kunnen houden met erp, crm en analytics. Met Visma Software kunnen klanten hun bedrijfsprocessen vernieuwen met software uit de cloud die altijd up-to-date is.”

Visma.net biedt crm, erp, finance, en logistics. Het cloudplatform wordt aangeboden vanuit het Visma datacenter. Visma.net is geschikt voor alle platformen, zoals Windows Azure en Amazon Web Services (AWS). “Visma is een midrange cloudoplossing en biedt standaard services zoals facturen, business intelligence, data warehousing, job costing, telebankieren, boekhouding, groothandel, accountancy en projectadministratie. Het is geschikt voor financiële professionals die werken in het mkb of bij midmarketbedrijven. Zij kunnen het systeem zelf inrichten op basis van hun bedrijfsprocessen. De kostenstructuur is transparant en wordt bepaald op abonnementsbasis (SaaS). Wij willen met Visma.net controllers en directieleden helpen dwarsverbanden te zien in financiële transacties. Dat kunnen we ook goed, want finance zit als het ware in onze genen,” aldus Haspels.

100 procent partnergericht 
“Onze partners kunnen in het mkb toegevoegde waarde bieden met Visma.net, vervolgt Haspels. Inmiddels zijn diverse partners opgetekend zoals ABAB Automatiseringsadvies en het Rotterdamse eServiceware, dat Visma Expert Center is. “Onze partners spreken bij elkaar veel meer klanten en prospects dan Visma zelf zou kunnen benaderen. Visma kan niet alle apps leveren, dat kunnen onze partners sneller en zij bouwen steeds vaker apps voor klanten die daar behoefte aan hebben. Er zijn inmiddels meer dan honderd medewerkers van AccountView- en Mamut partners opgeleid voor Visma. net-applicaties. Ze hebben kennis van financials, groothandel en warehousing. We bieden verder trainingen voor online financieel management. Dit is een cloudtoepassing gericht op 10 tot 50 consultancymedewerkers die crm- tot invoicing-oplossingen kunnen gebruiken.”

Consultancy 
De AccountView- en Mamut-partners zullen graag de overstap maken naar Visma.net, maar ik verwacht dat ook nieuwe partners zich zullen melden. Wij zijn nog op zoek naar nieuwe business partners die aan de slag willen met Visma.net,” geeft Haspels aan. “Dit kunnen Microsoft- of Exact-partners zijn die geloven in SaaS en gericht zijn op bedrijfsoplossingen voor middelgrote bedrijven in een bepaald segment, maar ik ben tevens op zoek naar een nieuwe doelgroep, de non-IT-partners. Dat zijn bedrijven die geen software verkopen, maar dienstverlening in de cloud wel een interessante optie vinden. Bijvoorbeeld bedrijven die changemanagement-diensten bieden of consultancybedrijven die actief zijn in het mkb met een specialisme. Dergelijke bedrijven kunnen goede kennispartners zijn in de cloud. Zo’n partner kan bijvoorbeeld een aparte online unit starten of focussen op consultancy. Zij verkopen dan minder software of licenties, maar meer abonnementen. Wij zijn verder op zoek naar partijen die zich bezighouden met het inrichten en vernieuwen van bedrijfsprocessen. Zo kunnen ze Visma.net verkopen. Bijvoorbeeld als een bedrijf voor een nieuwe IT-omgeving kiest. Daar horen andere automatiseringssystemen bij, zoals Visma.net. Hierbij is een grote rol weggelegd voor partners die de bedrijfsprocessen en ‘business rules’ bij klanten kunnen automatiseren.”

ISV en API 
Op Visma.net kunnen ander applicaties van ISV’s worden gekoppeld zodat de oplossing uitstekend geschikt is voor verticale markten, gaat Haspels verder. “Visma.net kan als public-isv of private-cloudoplossing geleverd worden. Je kunt er dus verticale oplossingen aan toevoegen. Zo kan een ISV een eigen omgeving maken met zijn brancheoplossingen en Visma.net. Dat doen we samen met gespecialiseerde partners. Onze huidige partners gaan we helpen eigen api’s en rollen te geven in cloudomgevingen. “ 

Verdienmodel 
Volgens Haspels biedt Visma.net een stabiel en maandelijks inkomstenmodel. “Partners krijgen een stuk recurring omzet. Ze krijgen direct provisie door middel van korting. We houden bij of de klant tevreden is. Als de score goed is, krijgt de partner recurring omzet. Daarnaast kunnen partners support, consultancy en services leveren. De helpdesk van Visma ondersteunt het partnerkanaal. Meer dan de helft van helpdesk calls wordt direct door de partners opgelost. Als partners iets niet kunnen oplossen, dan doen wij het.” 

Partners moeten wel wennen aan het nieuwe merk Visma.net, zo beaamt Haspels. “Ze hebben jarenlang AccountView gekocht en worden nu uit hun comfortzone gehaald door Visma.net. Nu moeten ze investeren en dat kost geld. Maar ze zien aan de andere kant dat een cloudoplossing een noodzaak is, omdat klanten erom vragen. Visma is voor resellers de enige partij die midrange-oplossingen voor financial management geheel indirect aanbiedt. Partners verkopen onze software en denken mee om het om bedrijfsproces van hun klanten te optimaliseren. Daar ligt de toegevoegde waarde van het partnerkanaal dat bereid moet zijn om op basis van klanttevredenheid geld te verdienen.”

Visma levert HRM App 
Met de mobiele app van Talent & Salaris speelt Visma in op een groeiende behoefte in de markt om altijd en overal toegang te hebben tot zakelijke informatie. Medewerkers die de HRM-app van Talent & Salaris gebruiken, kunnen zo al hun zaken regelen die voorheen achter een pc gedaan moesten worden. Voorbeelden zijn het inzien en aanvragen van verlof, declaraties indienen en bonnen toevoegen door gebruik van je camera, salarisstroken bekijken, je beter melden en verlof en declaraties goedkeuren door de manager. Hiermee komt Visma tegemoet aan het moderne verwachtingspatroon van de medewerker: op elk moment en vanaf iedere locatie, zelf hun ‘HR-zaken’ regelen. De app is beschikbaar voor de platforms iOS en Android.

Partnerovereenkomst
Visma Software is een partnerovereenkomst aangegaan met ABAB Automatiseringsadvies. Dit onderdeel adviseert over uiteenlopende automatiseringsvraagstukken en kan nu ook als partner optreden van Visma Software. ABAB Accountants en Adviseurs had al met “Mijn ABAB” een online integratie tussen de cliëntadministratie en de complete administratie bij de accountant. Hiermee kunnen klanten onder begeleiding van de ABAB-adviseur snel hun boekhouding verwerken en krijgen zij actuele overzichten in hun cliënt dashboard te zien. “Deze oplossing is prima geschikt voor de gemiddelde mkb-onderneming, omdat zij de complete financiële administratie dekt. Voor handelsondernemingen of projectgestuurde organisaties komt er echter meer kijken bij het automatiseren en optimaliseren van de administratieve organisatie. Naast Mijn ABAB heeft ABAB Automatiseringsadvies nu alle middelen in huis om toegevoegde waarde te leveren op automatiseringsgebied,” aldus Haspels.

Door: Witold Kepinski


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!