Redactie - 18 september 2013

Marc Groetelaars, VMWare: 'Volg de gebruiker'


IT moet waarde toevoegen aan de business. Naast traditionele taken krijgt de CIO steeds meer te maken met eisen vanuit de business. Organisaties moeten in staat zijn snel te reageren op de snel veranderende markt. Die gewenste flexibiliteit stelt heel andere eisen aan de IT-omgeving dan in het verleden. Wij spraken over deze verandering met Marc Groetelaars, Regional Director Benelux bij VMware.

“De afgelopen maanden heb ik heel veel met Nederlandse eindklanten gesproken”, zegt Regional Director VMware voor de Benelux Marc Groetelaars. “En het thema dat iedere keer weer terugkomt, of ik nu met een CIO, een CEO of een CFO spreek, is de waarde die IT moet toevoegen aan de business. IT gaat niet meer om het verbinden van kabels, het moet waarde toevoegen aan de business en het bedrijf. Daarom zit de CIO tegenwoordig aan de bestuurstafel om mee te praten over de strategie van het bedrijf. Organisaties moeten snel reageren, adaptive zijn, ze moeten kunnen veranderen. Want je kunt wel proberen je groei in detail te plannen, maar uiteindelijk moet je toch een bepaalde flexibiliteit hebben. Je kunt niet alles voorzien.” 

“Daarom wordt de druk op de CIO groot, van verschillende kanten. De kostenoverweging speelt een belangrijke rol, de CIO moet meer doen met minder. Dat blijft een agendapunt. Maar een trend waar de CIO steeds meer mee te maken krijgt, is het toenemende belang van mobility. Niet voor niets gaan we daar dit jaar sterk op inspelen. Iedereen gebruikt een smartphone. Mensen gebruiken in hun privéleven al heel veel applicaties, cloudgebaseerde technologieën en SaaS-oplossingen. Maar zakelijk is de toegang tot data en applicaties veel minder goed geregeld. Daar bestaat steeds minder begrip voor bij de eindgebruiker.“ 

“Dat merken CIO’s, zeker in Nederland, ook. Zij zien mensen in de organisatie binnenkomen die een grote diversiteit aan apparaten meebrengen. Ze zitten daarom met de vraag hoe ze daarmee om moeten gaan, hoe ze het moeten managen. Want als je medewerkers geen toegang geeft tot bepaalde zaken gaan ze zelf wel op zoek naar een manier om het toch te regelen. Uit onderzoek dat we hebben gedaan, blijkt dat er bij organisaties al enorm veel applicaties worden gedownload en gebruikt die niet door IT beschikbaar zijn gesteld. De gebruikers declareren gewoon de kosten bij het bedrijf. Dat komt allemaal voort uit de gewenning aan mobiele diensten in de privé-omgeving van de gebruiker.“ 

Beschikbaar 
“Hij vindt wat hij wil, downloadt het en maakt er gebruik van. Het is altijd meteen beschikbaar. Dat wil men ook in het bedrijfsleven zien, toegang tot applicaties en de informatie die op dagelijkse basis nodig zijn op het apparaat van eigen keus. Daar zit het probleem van de IT, wat ga je toegankelijk maken en wat levert het uiteindelijk op? Als CIO’s een omgeving beschikbaar stellen om effectief en productief te zijn, is de vraag vanuit welk beleid je dat doet, en hoe je de wildgroei aan apparaten in de hand houdt. Dat bezorgt hoofdpijn. Traditioneel proberen organisaties op het niveau van de apparaten te managen, maar dat is niet bij te houden. Tegen de tijd dat alles geregeld is, heeft die gebruiker allang weer een ander apparaat gekocht en begint de cyclus weer van vooraf aan.” 

“Mijn visie is dus dat je niet moet proberen om het apparaat te managen, maar om de gebruiker te managen. Richt je daarop en focus op de toepasbaarheid van datgene wat hij mag en wil gebruiken. Wat mag, welke data zijn toegankelijk, welke data kun je beter niet onderweg benaderen, welke applicaties mag je gebruiken? Dat gaat dus niet over het managen van de apparaten, want die zijn alleen het middel, niet het doel. In het verleden probeerde men het middel te managen, maar ondertussen zien we daarin een enorme verandering in de houding van CIO’s.” 

“Ze hebben goed in de gaten dat de wereld razendsnel verandert, evenals de verwachtingen van de gebruiker. Dat is niet meer bij te houden. Als VMware zeggen we dat je moet proberen die gebruiker te volgen, met de applicatie, met de data die hij gebruikt. Want die gebruiker wil op elk moment van de dag, op elk apparaat, toegang tot zijn applicaties en zijn data. Het Horizon Platform dat we aan het begin van dit jaar hebben aangekondigd, sluit daar naadloos op aan. Onze visie daarin is dat een deel van de gebruikers nog een fysieke pc heeft, maar steeds meer mensen hebben behoefte aan een virtuele omgeving die ze flexibeler maakt. De grote groei zit dan ook in de gebruikers die mobiel zijn, met laptop, tablet of smartphone. Het gaat uiteindelijk om beschikbaarheid.” 

Sneller 
“Dat is wat consumerization of IT betekent. Wat we aanbieden zorgt ervoor dat consumerization van IT nog sneller gaat. De gebruiker staat centraal en de CIO wordt broker tussen de gebruiker en de mogelijkheden van IT. Tijdens een round table bij het recente VMware Forum in Den Bosch sprak ik een CIO van een groot bedrijf die de mensen vrij liet in de keuze van apparaten die ze in de omgeving mee wilden nemen. Maar hij had er wel duidelijke criteria aan verbonden: bepaalde toepassingen op smartphones, tablets en pc´s waren toegestaan en werden ter beschikking gesteld. Hij ging niet de eigen apparaten ondersteunen. Dat was een voorbeeld van een Nederlandse CIO die had nagedacht over de toekomst van mobiliteit.” 

"Een andere kwestie die steeds belangrijker wordt voor CIO is een klassiek IT/ vraagstuk, de migratie van een verouderd besturingssysteem. Vanaf april volgend jaar wordt Microsoft Windows XP niet meer ondersteund. Dat is een groot probleem voor bedrijven. We merken dat ongeveer tachtig procent van hen er nog niet eens aan begonnen is. Ik sprak recent een CIO die er wel aan was begonnen. Hij heeft 2500 werkplekken en kan er vijftien per week omzetten. Dat gaat hij dus niet op tijd redden. De migratie van XP naar een ander OS wordt dus een groot probleem. Daar willen we met de Horizon Suite een oplossing voor bieden door de omgeving te virtualiseren. Dan migreer je de werkplekken niet één voor één, maar in één keer. Dat is veel effectiever en sneller. Dat er iets zal moeten gaan gebeuren is evident, want support regelen op XP kan miljoenen gaan kosten.” 

Een ander aandachtspunt voor VMware zal het software defined data center zijn. “Nog niet zo lang geleden zeiden onze klanten al dat ze de voordelen ervan inzagen, en dat ze erover gingen nadenken. Dat gaat ondertussen heel erg snel. Een groot deel van onze klanten is nu klaar om de transitie te maken. Daar spelen we met de vCloud Suite op in.” 

Managen van virtualisatie 
Een belangrijk aandachtspunt blijft het managen van gevirtualiseerde omgevingen. “VMware is enorm succesvol in het virtualiseren van de IT-infrastructuur van organisaties. We zien nu dat onze klanten een volgende stap maken met het managen van die omgeving In het verleden hadden ze honderd of duizend fysieke servers waarvan ze wisten waar die stond, wat erop draaide en hoe ze die moesten beheren. Met virtuele servers is dat helemaal veranderd, je kunt razendsnel nieuwe virtuele machines aanmaken. Het gevaar is dan wel een wildgroei aan virtuele machines. Het is belangrijk dat je alles goed georganiseerd hebt, dat je weet wat er gebeurt met welke virtuele machine, wat er op die virtuele machine staat en of er eigenlijk nog wel gebruik wordt gemaakt van die specifieke virtuele machine.” “Vanaf zo’n twintig virtuele machines is het rendabel om specifiek management toe te passen, om nog effectiever, nog optimaler met de IT-omgeving om te gaan. Dan haal je er optimaal uit wat er in zit. En daar gaat het uiteindelijk om. Wanneer IT waarde moet toevoegen aan de business is het zaak dat je er aan de achterkant zeker van bent dat je er alles uit haalt wat er in zit, dat je optimaal gebruik maakt van die resources. En de enige manier om dat echt effectief en optimaal te doen, is door goed management.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!